Rusbarn flyttes til rusen

Politiet reagerer kraftig på at en akutt rusinstitusjon for barn på Røa skal flyttes fra utkanten av Oslo og inn til sentrum.

Ill.foto: Gutt drikker alkohol.
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Flyttevedtaket plasserer institusjonen for barn med rusproblemer i Heimdalsgata nær belastede strøk på Grønland og Oslo Sentralstasjon.

Institusjonen er et akuttilbud for ungdom mellom 10 og 18 år som sliter med rus, prostitusjon, voldelig atferd og selvmordsproblematikk.

Røa akuttinstitusjon må gi fra seg sine lokaler på Røa til langtidsinstitusjonen som i dag ligger i Borgerwithsgate på Torshov.

Kommer nærmere rusmisbruk og prostitusjon

Denne langtidsinstitusjonen mister sin leieavtale 1. februar, og trenger derfor nye lokaler.

Dermed er akuttinstitusjonen tvunget til å gi fra seg sine lokaler, og det eneste lokalet kommunen har klart å oppdrive til nå, ligger i Heimdalsgata, et steinkast fra de tyngste rusmiljøene i Oslo.

Barne- og familieetaten i Oslo bestemte i går at akuttinstitusjon skal flyttes til Oslo sentrum.

Lokaler i Heimdalsgata
Foto: Anne Storaunet / NRK

 - En skandale

Det har gjort terapeutene som behandler ungdommene på Røa sinte og oppgitte.

Miljøterapeut Pia Monclair
Foto: Anne Storaunet / NRK

- Dette er en skandale. Vi kan ikke drive miljøterapi med så utsatte barn i et strøk hvor mulighetene til å ruse seg finnes rett utenfor døren, sier miljøterapeut Pia Monclair.

På institusjonen bor det også barn som lever på flukt fordi de skal tvangsgiftes. Terapeutene mener en flytting av barna til Oslo sentrum vil vanskeliggjøre jobben med å gjemme dem fordi større deler av befolkningen i Oslo enn på Røa har minoritetsbakgrunn.

Opposisjonen raser

Arbeiderpartiets Trond Jensrud i Helse- og sosialkomitéen er også sterkt i mot å flytte tilbudet for barn og unge med psykiatri- og rusproblemer fra Røa til Oslo sentrum.

Han mener barne- og familieetaten burde sikret seg et bedre sted enn Heimdalsgata for institusjonen på Røa før man valgte å la institusjonen i Borgerwithsgate overta lokalene.

Jensrud mener hele opposisjonen er i mot å flytte institusjonen til sentrum.

 

Røa akuttinstitusjon
Foto: Anne Storaunet / NRK

 

Politiet er kritisk

Også politiet frykter at flyttingen vil gjøre det vanskeligere for ungdommene å holde seg unna rus.

- Disse ungdommene stikker fort ut når de får en melding på telefonen. Det er jo ikke uten grunn at de er på institusjon, sier Geir Tveit ved forebyggende enhet på Grønland politistasjon.

- De er mottakelige for det meste og i en alder hvor de skal prøve ut det meste, mener Tveit.

- Den beste løsningen

Direktør Kirsten Hjermstad i Barne- og familieetaten sier det er vanskelig å finne egnede lokaler.

- Vi kan ikke alltid velge fra øverste hylle, men vi er likevel trygge på at vi har funnet den beste løsningen, sier Hjermstad.

- Dette er en akuttinstitusjon for kortvarige opphold. Ungdommene skal være der i få dager, og det skulle ikke være noe stort problem. Blir det det, må vi finne andre løsninger, legger hun til.