Hopp til innhold

Her forlater rumenerne landet

I et fly chartret av Oslo kommune forlot 180 rumenske statsborgere Norge onsdag. De reiser på grunn av koronasmitten.

Rumenere blir sendt ut av Norge

VIL HJEM: Mange av rumenerne som nå forlater Oslo er tilreisende fattige som har brukt overnattingstilbudene til Røde Kors og Kirkens Bymisjon.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Det er rumenerne selv som ønsker å dra hjem, ifølge byrådsleder Raymond Johansen (Ap)

– Det er ikke mer spesielt enn at det er rumenere som er bosatt eller ikke bosatt i Oslo som frivillig ønsker seg tilbake til sine familier. Det har vi tilrettelagt for at kan skje, og i tillegg er det allerede kjørt en buss tilbake til Romania, sier Johansen.

Transporten hjem skjer i samarbeid med Kirkens Bymisjon og Røde Kors.

Rumenere boarder

PÅ VEI TIL BUCURESTI: 180 rumenere forlot Norge i dag, men ifølge Oslo Røde Kors og Kirkens Bymisjon er det fortsatt fattige tilreisende i Oslo som trenger hjelp.

Foto: Fouad Acharki / NRK

På søndag morgen gikk det en buss til Romania med bostedsløse som ville reise. Etter det ble det vanskelig med busstransport på grunn av stengte grenser, sier byråd for sosiale tjenester, Omar Samy Gamal (SV).

– Mange rumenere i Norge er bekymret for familien i hjemlandet på grunn av koronasmitte, sier Gamal.

Mange igjen

– Det er fantastisk at vi har fått de fleste hjem, sier Camilla Tangen Monsen. Hun er leder for akuttovernattingen for fattige tilreisende ved Oslo Røde Kors.

Hun forteller at de som kommer til overnattingen har vært frustrerte de siste dagene, etter at regjeringen sa at tiggerne måtte hjem. Ifølge Tangen Monsen var det mange som ønsket å reise, men det var vanskelig på grunn av stengte grenser.koronasmitte, sier Gamal.

– Det er fortsatt fattige bostedsløse mennesker igjen i Oslo. Både rumenere og folk fra andre land. Vi prøver å finne en løsning for dem også, sier Tangen Monsen.

Det er først når de åpner dørene for overnattingstilbudet i kveld klokka 23 at de kan få et bedre bilde av situasjonen for dem som er igjen.

Også Kirkens Bymisjon holder akuttovernattingstilbudet åpent.

– Det jobbes på spreng for å sikre fattige tilreisende som er i Oslo et tilbud fremover. Selv om også vi, som så mange andre, har redusert bemanning på grunn av karantener, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Kaski.