Hopp til innhold

Rovdrift på utenlandske vikarer

- Halden kommune driver rovdrift på utenlandske vikarer for å fylle opp vaktplanene i helsesektoren. Det hevder Fagforbundet i Halden, som har meldt kommunen til Arbeidstilsynet.

Sykehuskorridor

Fagforbundet skriver i sin anmeldelse av Halden kommune til Arbeidstilsynet at forbundet gjentatte ganger er blitt opplyst om at flere av de utenlandske vikarene sover og bor på arbeidsplassen. - Hvis det også medfører riktighet at disse vikarene får maten som er til overs etter at brukerne har spist, kaller vi det sosial dumping, sier Fagforbundets leder i Halden kommune, Kirsti Rørmyr.

Foto: Sara Johannessen, Johannessen, Sara

Leder av Fagforbundet i Halden, Kirsti Rørmyr, sier kommunen bedriver sosial dumping av i hovedsak svenske vikarer i helsesektoren.

- De jobber langvakter som de faste ikke har lov til, de jobber hver helg og doble vakter lørdag og søndag. I tillegg jobbes det for mange dager i strekk, hevder Rørmyr overfor NRK.

Hun har meldt kommunen til Arbeidstilsynet, og håper de griper inn overfor kommuneledelsen.

Les også:
Raser mot rådmann
Arbeidstilsynet stopper maratonvakt
- Kan ikke øke bemanningen
- Vaktene går på helsa løs

- Ukjent

Gunn Kleve, helse og sosialsjef i Halden kommune

Kommunalsjef Gunn Kleve i Halden sier hun ikke er kjent med at vikarer går ulovlig lange og hyppige vakter i helsesektoren i byen.

Foto: Tomas Berger / NRK

- Forholdene det vises til her er ikke kjent for meg, sier kommunalsjef Gun Kleve i Halden.

Hun sier hun må bruke litt tid på å få bekreftet om arbeidsforholdene for vikarene er så ille som Fagforbundet påstår.

Kleve ville ikke torsdag kveld kommentere utspillet fra forbundet, men sier at kommunen vil rydde opp dersom det stemmer.

- Hvis det er slik, må vi gjøre noe med det, sier hun.

13 timer på vakt

Vikarbruken i helsesektoren i Halden økte etter at Arbeidstilsynet før sommeren sa nei til de lengste vaktene i turnusen til de faste ansatte.

De fast ansatte i helsesektoren fikk i sommer aksept fra Arbeidstilsynet for at det ikke er anledning til å jobbe i 13 timers vakter.

Nå mener Fagforbundet at vikarer fra vikarbyråer går i de samme ulovlige vaktene.

- Verre og verre

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune

Leder av Fagforbundet i Halden, Kirsti Rørmyr, er opprørt over det hun mener er rovdrift på for det meste svenske vikarer i helsesektoren i byen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tvisten rundt turnusordningene i helsektoren har pågått over lang tid, og involverer ansatte med tilknytning til både Norsk Sykepleierforbund, Delta og Fagforbundet.

Halden kommune ønsker som arbeidsgiver å bruke sin styringsrett, men de ansatte opplever turnusordningene det legges opp til som altfor krevende og lite familievennelige.

Protestene har haglet gjennom lokalavisen Halden Arbeiderblad , og ansatte i helsesektoren har varslet at de vil si opp sine stillinger i kommunen.

- Jeg er ikke trygg på at Halden kommune klarer å få ryddet opp i disse turnusordningene. Det har kommunen forsøkt å få orden på nå i halvannet år, og jo mer de gjør jo verre blir det, sier Kirsti Rørmyr, som nå forventer at Arbeidstilsynet griper fatt i saken.