Rotterace om kvalifiseringsplassene

Fredrikstad FK er ett av fem førstedivisjonslag som fremdeles er med i kampen om de fire plassene som gir opprykkskvalifisering.

FFK-Ranheim

Fredrikstad FK og Ranheim er to av de fem lagene som kjemper om kvalifisering til eliteseriespill i 2015. Her fra kampen mellom de to lagene i slutten av september, da FFK vant 1–0.

Foto: Terje S. Jørgensen / fredrikstadfk.no

Med tre serierunder igjen av årets sesong i førstedivisjon står både Kristiansund, Ranheim, Fredrikstad og Bærum på 45 poeng. Disse fire lagene innehar kvalifiseringsplassene per i dag, men like bak jager Mjøndalen med ett poeng mindre.

– Det er jo veldig tett, så hvert poeng blir kjærkomment i den kampen der. For oss handler det egentlig om å nullstille før Bærum-kampen. Tenke isolert på den, legge alt annet til side og være rett og slett råe nok til å konsentrere oss maks om neste kamp, sier FFKs hovedtrener Håkon Wibe-Lund til NRK.no.

– Viktig at de andre avga poeng

Håkon Wibe Lund

– Hjemmekampen mot Bærum blir en nøkkelkamp med tanke på å kapre en kvalifiseringsplass, sier FFK-trener Håkon Wibe-Lund.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Søndag tapte FFK 2–1 borte for Nest-Sotra, men også de andre lagene som kjemper om kvalik avga poeng i helgen.

– Så lenge vi ikke tar poeng selv så er det kjempeviktig at de andre ikke gjør det heller. Det sier seg selv når det er igjen så få kamper. Nå kom vi tilbake med null poeng i går, og det hadde vært et helt annet bilde om de andre lagene tok tre, sier Wibe-Lund.

Han legger likevel ikke skjul på at det var skuffende å ikke få med seg en seier hjem fra vestlandet.

– Det er en irritasjon over å tape en fotballkamp som vi definitivt har alle muligheter til å vinne. Så får vi bruke dagen i dag på å svelge den følelsen og komme oss videre, men det er klart at jo fortere en klarer å komme seg videre og tenke fremtid, jo bedre er det.

På toppen av førstedivisjonstabellen er Sandefjord allerede klare for opprykk, mens Tromsø sikrer eliteserie-comeback med seier mot Bryne mandag kveld.

Tror Bærum-kampen blir nøkkelen

Rødbuksene har et tøft kampprogram i de gjenstående kampene. 19. oktober venter Bærum hjemme, før de møter de to topplagene Tromsø (b) og Sandefjord (h) helt på tampen av sesongen.

– Det er jo motstandere som alle ligger over oss på tabellen. Det gjør at vi må mobilisere alt vi har inn mot de kampene der, og spesielt Bærum hjemme tror jeg blir en nøkkelkamp med tanke på å kunne kapre en kvalifiseringsplass, sier Wibe-Lund.

Samtidig tror han ikke nødvendigvis det er hvem som står på den andre banehalvdelen som vil bli avgjørende når avgjørelsen faller den første helgen i november.

– Nå så vi jo i går at de kampene man forventer at skal gå i én retning, går i motsatt retning. Det handler om å holde hodet kaldt og samtidig være råe på å tenke på seg selv. De lagene som klarer det best tror jeg vinner de kvalifiseringsplassene, uavhengig av hvilke motstandere de møter utover, sier FFK-treneren.

Han mener det er vanskelig å spå hvilke lag som til slutt blir nummer tre til seks i førstedivisjon før de tre siste serierundene.

– Det blir i beste fall en spekulasjon fra meg, men at vi skal være ett av de lagene føler jeg meg ganske trygg på.

– Forstår supporternes skuffelse

For ikke mange runder siden så det ut til at Fredrikstad mer eller mindre skulle cruise inn til en sikker kvalikplass, men et par svake resultater den siste tiden har gjort tabellsituasjonen mer utrygg.

Det har ikke gått upåaktet hen blant lagets supportere, og flere har hevet stemmen på sosiale medier med krav om et trenerbytte.

– Jeg har full forståelse for at man blir skuffet når resultatene ikke går veien, sånn vil det alltid være, sier Wibe-Lund.

– Jeg får gjøre alt det jeg kan ut fra de spillerne jeg har, og den situasjonen vi er i. Det er sånn jeg er nødt til å tenke, men samtidig har jeg også respekt for at folk både ytrer seg og har meninger om den jobben som jeg og spillerne gjør.

Han er klokkeklar på at han ikke kommer til å ta sin hatt og gå før han eventuelt blir bedt om det.

– Jeg er ikke en som gir opp. Jeg har aldri vært det, og kommer ikke til å gjøre det nå heller. Det er en tøff jobb, og det krever sitt å stå i den, men jeg syns det er feigt å gi opp og feig er jeg i alle fall ikke.

Laster innhold, vennligst vent..