Rotter og rotteskjelett på McDonalds

McDonalds på Majorstua ble stengt på stedet da Matilsynet fant rottebæsj og rotteskjelett på kjøkkenet.

En kunde på McDonalds i Valkyriegaten ringte Mattilsynet 11. november i år. Han hadde sett en stor rotte løpe omkring inne på kjøkkenet på restauranten.

Det ble funnet rotteekskrementer både i kjøkkenet, inni arbeidsbenk, lagerlokale/kjeller og i øvrige lokaler.

Fra Mattilsynets tilsynsapport

To dager etter reiste Mattilsynet på tilsyn og fant tydelige spor av rotter og skadedyr både på kjøkkenet og i resten av lokalene. Ifølge rapporten stengte de restauranten på stedet:

«Virksomheten gav et svært lite tillitvekkende inntrykk og bar tydelig preg av manglende styring og kontroll med skadedyr/rotter(...). På bakgrunn av ovennevnte forhold anser Mattilsynet at videre drift vil medføre fare for helseskadelige næringsmidler. Virksomheten ble dermed stengt med umiddelbar virkning

Fant rotteskjelett etter opprydning

Restauranten fikk beskjed om å holde stengt til de kunne dokumentere at inntrekket av rotter var opphørt. Når så alle varer var gjennomgått og spor av rotteangrep fjernet, skulle lokalene vaskes ned og desinfiseres. Deretter kunne restauranten ta kontakt med Mattilsynet for ny inspeksjon og mulig gjenåpning.

Allerede dagen etter tok McDonalds kontakt, og Mattilsynet troppet opp på nytt tilsyn, og i rapporten går det frem at jobben ikke var gjort bra nok:

«Det ble funnet enda flere spor etter rotter, bla.a masse rotteekskrementer og skitt inni en arbeidsbenk på kjøkkenet og i ventilasjonsrom i 2. etg. Her ble det i tillegg observert et rotteskjelett. Lokalene var fortsatt dårlig skadedyrsikret og rengjort.»

Saken fortsetter etter videoen:

Folk om rotter på McDonalds

VIDEO: Se hva folk på gata sier når de blir spurt om rottene.

– Dette skal ikke skje

Mattilsynet anser regelbruddene som alvorlige. Etter de to tilsynene stengte McDonalds dørene i litt over en uke. Det forteller Margaret Brusletto, som er kommunikasjonsdirektør i McDonalds Norge.

– Det vi gjorde var å stenge restauranten og gjennomføre en omfattende renovering. Det var viktig for oss å ordne dette skikkelig, og vi ville gjøre litt ekstra for å forsikre at det ikke skjer igjen, sier Brusletto.

McDonalds er ikke den eneste matbedriften på Majorstua som har hatt problemer med rotter. Brusletto sier det har litt med bygningsmassen i området å gjøre.

– Det er ingen som ønsker skadedyr. Dette er et område med mange gamle bygårder, og da kan dessverre skadedyr være et problem. Det er ikke en unnskyldning, for dette skal ikke skje, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

McDonalds på Majorstua ble stengt på stedet da Matilsynet fant rottebæsj og rotteskjelett på kjøkkenet.

VIDEO: McDonalds på Majorstua ble stengt på stedet da Matilsynet fant rottebæsj og rotteskjelett på kjøkkenet.

Flere steder med rotter

18. november ble det gjennomført tilsyn på to andre restauranter i Valkyriegata.

Både på United Bakeries og på Burger King fant de manglende skadedyrsikring av kjeller og bakgård.

Mattilsynet stengte begge kjellerne for oppbevaring av næringsmidler og emballasje. Daglig leder Hans Thorne i United bakeries Concept sier kjelleren uansett bare brukes til lagring av fliser og bord.

– Vi får bakevarene levert ferske på døra hver dag og har ikke behov for å lagre ting der. Vi er der nede kanskje en gang i måneden, sier Thorne.

Vanligvis bruker heller ikke Burger King sin kjeller til lagring av mat. Sven Hars er markeds- og kommunikasjonsdirektør og sier det oppsto en spesiell situasjon med økt besøk fordi McDonalds var stengt. Da ble kjelleren likevel brukt.

– Kjelleren blir ikke brukt, nettopp fordi det er et rotteproblem der. Men nå ble det bestilt inn ekstra varer på grunn av økt pågang, og da gjorde vi noe vi ikke skulle gjort - vi plasserte ting i kjelleren. Men varene som stod der var det aldri meningen at vi skulle bruke, sier Hars.