Rydding og raking holder rottene borte

– Holder du det rent i hagen og ryddig rundt husveggene holder du rottene borte, sier kommunelegen i Eiker.

rotte

Rotter kan gjemme seg bak rusk og rask rundt husveggene.

Foto: Rakel Rønning Ramsdal / NRK

Det er gnagerår i år og i Øvre Eiker har kommunelege Einar Braaten fått inn meldinger om at rottene piler rundt husveggene.

– Ja vi gjør alt fra å springe etter rotter til å stikke folk i armen, ler kommunelege Einar Braaten når vi spør hvorfor kommunelegen bryr seg med rotter og mus.

Skadedyrbekjempelse

Forklaringen er at kommunelegen forvalter lovverket som omhandler skadedyrbekjempelse. Likevel mener kommunelegen at rottene ikke utgjør noen stor helsetrussel.

Einar Braaten

Det er lurt å holde det ryddig rundt huset, sier kommunelegen i Eiker Einar Braaten.

Foto: Nedre Eiker kommune

– Nei, rotter i Norge utgjør ingen særlig helsefare. Det er ikke som i middelalderen da rotter og svartedauen hang tett sammen. Vi er ikke der, sier Braaten.

Bærer sykdommer

– Rotter er først og fremst skadedyr. De kan gnage over elektriske ledninger og jeg har opplevd at rotter har gnagd seg gjennom vannlåsen, så de kan gjøre mye skade.

rotter

Rotter er skadedyr

Foto: Rakel Rønning Ramsdal / NRK

Kommunelegen sier at rotter er bærere av sykdommer. De oppholder seg i kloakken og kan dra med seg sykdommer inn i hus. Slik at de kan legge igjen tarmbakterier som vi siden kan ta på og slik pådra oss en diaresykdom.

– Men i praksis er rotter ikke noe helseproblem i Norge, sier Braaten.

Hold eiendommen ryddig

– Hvordan unngå å få dem i hus?

– Det viktige er å gå igjennom eiendommen sin, passe på at en ikke har ting ute som kan være mat for rotter, nedfallsfrukt for eksempel. Det er søtt og godt og passer rottene veldig bra. Det er nyttig å rake i hagen, passe på at det er ryddig og reint rundt husveggene, for rottene kan ikke fordra å være framme så rottene kan få se dem.

– Hvis en først ser dem så er det ofte så mange av dem at de ikke klarer å gjemme seg, sier Einar Braaten.