Hopp til innhold

Noen litt annerledes russ – og russeknuter

Det er ikke bare bare å være rosaruss i Åsløkka barnehage i Drammen. For det er mange russeknuter som skal tas i løpet av mai.

Det er dagen for det store russetoget for rosarussen i Åsløkka barnehage.

I løpet av mai har barna fått russeklærne sine, blitt døpt, laget russekort og ikke minst strevd med å ta alle de fem russeknutene.

"Super-russ"

Russeklærne ankom i begynnelsen av mai. Siden da har buksene blitt dekorert med selvvalgte merker.

– Vi får med oss masse merker hjem og så kan vi velge de merkene vi liker best, forteller seks år gamle Mikael Storli Henningsen. Han er en av sju rosaruss på Åsløkka.

Merkene på buksene er stort sett bare merker de syns var fine, som stjerner eller hjerter. Noen har også navnet sitt i bokstaver øverst på snekkerbuksa.

Men fem år gamle Erlend Vassbø Skalstad har ett merke som betyr noe ekstra.

– Jeg har et merke på beinet som det står Superruss på. Det er fordi jeg er superrask. Jeg er ikke den raskeste i barnehagen, men det er bare en som er raskere enn meg, tror jeg.

– Knutene er gøyest

Barna har vært gjennom en ekte dåp, fått dåpsattest og fått et selvvalgt navn på lua, men er det knutene som er aller mest stas.

– Vi har fem knuter som vi skal ta, og noen av de er litt vanskelige, sier Saina Iqbal (5).

– Men det er veldig gøy å ta knutene. Vi gjør det bare for moro da, det er ikke om å gjøre å få flest, sier Ludvig Blaavik Lindaas (5).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erlend

Ludvig (t.h.) og Erlend har russeluene full av knutepremier og masse russekort å gi ut.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Den aller skumleste knuten å ta var å klemme en voksenruss, men det var ikke den vanskeligste, mener Erlend. Han syns ispinnen var kinkig å få til.

– Da skal vi spise sånn is fra boks ut av en skål, uten at vi får lov til å bruke hendene. Vi kan bare holde i skålen med hendene, og spiser bare med munnen. Det var ikke så lett.

– Men jeg og Ludvig hadde på litt saus da så da ble det ikke altfor kaldt, legger han til.

Den vanskelige "Smukken"

Så langt har alle russene tatt alle knutene, bortsett fra en. Nemlig å bytte bleie på et barn under to år som går i barnehagen. Den knuten er det bare en som har tatt.

– Jeg har tatt den, og det var ikke noe vanskelig, sier Kaysa Våge Fredriksen (6).

Kaysa

Kaysa er døpt Nissejenta fordi hun er veldig glad i jula.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

– Hva får du i lua for det da?

– En smukk, men jeg har ikke satt den på enda. Men det er ikke en bæsjebleie altså, det er bare en tissebleie, understreker Kaysa.

Bare de eldste

Å være rosaruss er noe barna har sett frem til lenge, for det er det ikke alle som får lov til å gjøre.

– Det er bare de barna som går i femårsklubben som er russ. I fjor da vi var nest eldst da begynte jeg å glede meg til i år, sier Erlend.

Det er barnehagen som arrangerer russetiden for avgangselevene, forteller Åsløkka barnehages russepresident, Thomas Larsen.

Russepresidenten

Thomas Larsen er russepresidenten.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

– Det er for å markere overgangen fra barnehagealder til skolealder. Barna gleder seg i lang tid i forveien og syns det er veldig gøy når det blir deres tur.

Må klare knutene selv

Også russeknutene er det barnehagen som bestemmer.

– Vi bestemmer hvilke knuter barna skal ta, og har også byturer sånn at barna skal ha mulighet til å ta de, forteller Thomas.

– Det er nok noen de vegrer seg litt mer for å ta. klemme en russ for eksempel, legger han til.

Men å gjennomføre knutene, må barna klare selv.

– Knutene må de klare selv. Det er nok noen som er litt verre for barna enn andre, men de klarer seg godt og syns det er gøy når de klarer det, sier Thomas.

Gir bort russekort

Idag er det russetog for rosarussen, og med en egen russefane og selvlagde russekort er de klare for den store begivenheten.

– Jeg skal gi russekort til de som spør, sier Erlend. Men ikke til andre russ.

– Hvorfor ikke?

– Nei, de har nok sikkert nok russekort selv, avslutter Erlend.