Hopp til innhold

Rosa lego setter sinnene i kok

– En ny legoserie spesielt beregnet på jenter er et tilbakeskritt for likestillingen, mener gruppeleder i Fredrikstad SV, Camilla Eidsvold.

Camilla Eidsvold

Camilla Eidsvold er oppgitt over at Lego nå lanseres for jenter.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Lego har vært unike på at en legokloss er en legokloss – uavhengig av om det er gutt eller jente som leker med det, sier Eidsvold til NRK.no.

I den nye serien fra Lego er det rosa som dominerer, og det er det som provoserer Eidsvold. I morgen er den nye serien i salg.

– Det bare nører opp under den stigmatiseringen vi ønsker at jenter og gutter skal ha, som ikke er basert på virkeligheten.

LES OGSÅ:

Forstår ikke kritikken

Lego

Sverre Haug starter nå å selge rosa Lego i butikken i Askim. Det liker ikke gruppelederen i Fredrikstad SV.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Sverre Haug er daglig leder for Ringo i Askim og han har ingen forståelse for SV-lederens frustrasjon

– Legoserien heter «Friends», friends er faktisk venner, og det er det hele serien handler om. Om du har gutter eller jenter med skjørt eller bukser, jeg forstår ikke de menneskene som kritiserer serien for å ha kommet med noe nytt. sier Sverre Haug.

Camilla Eidsvold sier hun er mektig provosert over de nye legoklossene, og mener det er et skritt tilbake i forhold til likestillingen.

Helst skulle hun sett at de aldri ble laget.

– Vi har både kvinnelige piloter og brannsjefer, vi har mannlige sykepleiere. Den nye Lego-serien går liksom ikke helt i takt med det samfunnet vi lever i, sier Eidsvoll.

LES OGSÅ:

Synes det er på tide med jente-Lego

– Lego har lenge vært guttedominert og jenter har vært vant til barbiedukker. Nå får de det samme i Lego og kan lage sin egen jentesak, sier Sverre Haug.

Camilla Eidsvold sier hun selv har fem barn, to av den jenter, og at de har lekt like mye med Lego som det gutta gjør. Derfor ser hun ikke behovet i en egen jente-Lego.

– Vi får ikke flere norske kvinnelige ingeniører om vi lager pastellfargede Lego-friends med rosa farge og korte skjørt. Lego har vært unisex hele veien.

Tonje Kolle er høgskolelektor ved førskoleutdanningen ved Høgskolen i Østfold. Hun er uenig med Eidsvold og ønsker rosa Lego velkommen.

– Vi har hatt annen Lego i veldig mange år. Personell i barnehagen forteller meg at det ikke er så vanlig at jenter leker med Lego. Dette er et materiell som kanskje jenter ikke har hatt så stor tilgang til. Det å få erfaring gjennom lek kan være viktig i forhold til at jenter også kan konstruere, sier hun.

– Jeg mener at rosa Lego kan være en inngang til at jenter kan leke med lego