Ropte slagord mot Mottaki

Eksil-iranere i Norge demonstrerte i formiddag mot Irans utenriksminister som er på besøk i Norge.

Iran-demo i Oslo
Foto: Kjetil Malkenes Hovland / NRK

Mottaki satt da i møte med sin norske kollega Jonas Gahr Støre.

Tidligerer hadde han møtt olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

 

Mellom 100 og 150 personer ropte slagord mot Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki utenfor UD tirsdag formiddag.

- Propagandabesøk

En av demonstrantene er Paris Harsai, som er representant i Norden for det iranske nasjonale motstandsrådet.

Han mener Irans utenriksminister bruker Skandinavia til et propagandabesøk:

- Å invitere ham kan sammenlignes med å invitere Hitlers utenriksminister, eller apartheidregimets utenriksminister, sier Harsai.

Det er ventet at norske myndigheter vil ta opp både Irans omstridte atom-anlegg og menneskrettighetene i landet.

 

Iran-demo i Oslo
Foto: Kjetil Malkenes Hovland / NRK

Flagg fra motstandshæren

Mange av de frammøtte var eksiliranere som viftet med flagg fra motstandshæren Folkets Mujahedin. De frammøtte anklaget Mottaki for involvering i kidnappinger og tortur av opposisjonelle mens han var ambassadør i Tyrkia, og krever at han blir arrestert.

Flere konservative ungdomsorganisasjoner deltok i demonstrasjonen, men ingen fra sosialistisk side. Representanter fra Unge Venstre, FpU, KrFU og Unge Høyre ga uttrykk for at dette var paradoksalt, siden de sosialistiske partiene ofte framstiller seg selv som forkjempere for kvinners rettigheter.

Det var ikke mye synlig politi til stede utenforutenriks departementet og demonstrasjonen gikk fredelig for seg. 

- Gir feil signal

Irans utenriksminister kommer fra et apartheidregime, og det gir feil signal å invitere ham til Norge, mener iransk menneskerettsaktivist.

- Iran er et land som praktiserer lovfestet overgrep mot kvinner. En kvinne som kler seg eller oppfører seg upassende, kan få 74 piskeslag, sier legen og menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam til NTB.

Han mener det er betenkelig at norske statsråder tar imot utenriksminister Manouchehr Mottaki i Oslo tirsdag og at han er invitert til å holde foredrag på Oslo Militære Samfund samme kveld.

 

Iran-demo i Oslo
Foto: Kjetil Malkenes Hovland / NRK

- Som å invitere apartheidregimet

- Jeg vil sammenligne Iran med apartheidregimet i Sør-Afrika. Det er samme slags lover, men nå gjelder de kvinner. På 80-tallet var det utenkelig å ta imot besøk fra Sør-Afrika, sier eksil-iraneren.

Han tviler på at menneskerettigheter vil være hovedtema under møtene med utenriksminister Jonas Gahr Støre og olje-og energiminister Odd Roger Enoksen.

- Hvis målet med besøket er å gjøre mer forretninger med Iran, gir det feil signal, sier Amiry-Moghaddam, som likevel håper at de norske statsrådene vil våge å kritisere det iranske regimet.

Flere grupper demonstrerte

- Når han først kommer, håper jeg at Norge gir veldig klar beskjed om hva vi synes om menneskerettighetssituasjonen spesielt når det gjelder kvinnene og henrettelser av mindreårige og at det ikke bare blir en bisetning, sier Amiry-Moghaddam.

Flere iranske eksilgrupper deltok på demonstrasjonen i forbindelse med Mottakis besøk.

 

Iran anklages for grove brudd på menneskerettighetene og har den siste tiden blant annet slått hardt ned på kvinner som kjemper for økt likestilling. Landet blir også kritisert for å henrette mindreårige.