Røper hemmelige fiskeplasser: – Svir skikkelig fælt

For å få folk til å plukke søppel langs kysten, røper Bjørn Tore Kjølholt hemmelige fiskeplasser. Det har tatt helt av.

Bjørn Tore Kjølholt

NAPP: På få minutter får Bjørn Tore Kjølholt napp. Ikke rart at fisketipsene hans er hete.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Flere tusen er ville etter Bjørn Tore Kjølholts hemmelige fiskeplasser i Østfold. Han røper nemlig hvor fisken biter for å få folk til å plukke søppel i fjæra.

– Det satt faktisk langt inne å dele fiskeplasser, jeg har tenkt meg om et helt år, sier han til NRK.

Bjørn Tore Kjølholt

MAKRELL: Det ble to makrell på kort tid.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Må ofre noe for naturen

Nå har flere tusen klikket seg inn på bloggen hans for å være med på søppeprosjektet hans gjennom bloggen hans, Rosa reke.

– Jeg deler ut fiskeplasser mot en oppfordring om at fiskerne skal ta med seg søppel tilbake. Tanken er å prøve å sette fisken tilbake til havet og ta med søppel hjem. Slik at man ikke bare høster fra naturen, men også bidrar. Den første måneden jeg la dette ut, fikk jeg mellom 15.000-20.000 unike brukere på bloggen, selv om jeg bare røpet hemmelighetene i små sosiale nettverk for fiskere.

Kjølholt, som har vunnet både Farmen og Robinson, er mye ute i naturen og vet hvor fisken biter. Han innrømmer at det har vært vanskelig å dele disse plassene med andre.

– Det ligger liksom i en fiskers natur å verne om hemmelighetene våre. Men så tenkte jeg at hvis vi skal gjøre noe for miljøet, må vi kanskje gjøre noe som svir litt. Skal vi redde planeten som vi står på, så må vi ofre noe. Mitt banale offer er fiskeplasser. Det svir og mange av dem har svidd skikkelig fælt. Det er plasser jeg har brukt mange år på å finne.

Bjørn Tore Kjølholt

HEMMELIG: Hobbyfiskeren har lagt ut steder han har brukt år på å finne selv.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Fantastisk

For få uker siden startet Kystlotteriet opp, der folk kan vinne flere tusen kroner hvis de plukker søppel. En av de heteste premiene har vært å få fortløpende tips om fiskeplasser fra Kjølholt.

Initiativtager for Kystlotteriet, Sten Helberg, forteller at de har fått inn over to hundre søppelsekker allerede.

– Jeg synes det er fantastisk. Vi har akkurat kommet oss på bena og lærer nå å gå. All ære til alle som bidrar, sier han.

Sten Helberg og Bjørn Tore Kjølholt

REN KYST: Sten Helberg i Kystlotteriet er glad for hjelp fra Bjørn Tore Kjølholt. I dag fikk han også med seg en makrell.

Foto: Anette Torjusen / NRK