Hopp til innhold

Romleir får stå på Sognsvann

Romfolket som hadde satt opp en teltleir ved Sognsvann i Oslo får lov til å bli der. Det har Oslo byfogdembete bestemt.

Romfolket ved Sognsvann i Oslo

En romleir ved Sognsvann ble i november fjernet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Leiren ble fjernet med Oslo byfogds velsignelse sent på året i fjor, men romfolk begynte på nytt å reise telt ved Sognsvann. Til sammen skal det i dag være snakk om tre leirer.

I begynnelsen av juni fremmet Statsbygg en ny begjæring om å fjerne leiren, men Oslo byfogdembete avviser nå kravet.

Retten mener romfolket ikke er til ulempe for andre eller gjør skade på området, skriver VG. Retten påpeker også at leiren befinner seg i et område med lite gjennomgangstrafikk, selv om folk som går på hovedstien rundt vannet kan se den.

– Dette er en gledelig nyhet for romfolket. Nå har vi fått saken grundig belyst og behandlet, sier advokat Cecilie Schjatvet, som representerer romfolket til NRK.

I kjennelsen ble det vektlagt at selv om staten i fjor fikk medhold, er det ulike mennesker som har teltet der denne gangen, og det er ikke gitt at de oppfører seg på samme måte som gruppen som teltet i fjor.

– Statsbygg forsøkte å bevise at leiren er til ulempe for andre eller gjør vesentlig skader på området, det lykkes de ikke med, sier Schjatvet.

Vil fortsatt fjerne romfolket

Hege Njaa Rygh

Statsbygg vil fortsatt fjerne romfolket ved Sognsvann, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Statsbygg kan anke avgjørelsen.

– Nå skal vi gå igjennom premissene i den avgjørelsen retten har tatt for å se om vi skal anke. Vinner vi ikke frem vil vi begjære en utkastelse, sier Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NRK.

Hun understreker at dette er et skogsområde som de er satt til å forvalte, og som er et allment friluftsområde hvor det ikke er mulighet for camping eller fast bosetting.

– Området er ikke tilrettelagt for bosetting over tid. Det er dårlig sanitære forhold og heller ikke lagt til rette for avfallshåndtering, sier Njaa Aschim.

– Er dere overrasket over avgjørelsen?

– Vi forholder oss til den avgjørelsen som er tatt.

SE VIDEO: Statsbygg vil fjerne leiren ved Sognsvann

Statsbygg vil fjerne teltleirene ved Sognsvann.

Video fra 04. juni 2013.