Hopp til innhold

Romfolket har slått leir ved Sofienberg kirke i Oslo

Flere hundre personer tilhørende romfolket samlet seg mandag formiddag utenfor Sofienberg kirke for å sette fokus på politiaksjonene mot rom-miljøet i Oslo.

Romfolk beleiret Sofienberg kirke

Flere av rumenerne NRK snakker med sier de føler seg trakassert av politiet, som jager dem vekk fra tilholdsstedene de har hatt ulike steder i Oslo.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Flere av dem sier de føler seg trakassert av politiet, som jager dem vekk fra tilholdsstedene de har hatt ulike steder i hovedstaden.

Bjønnulv Evenrud

Bjønnulv Evenrud jobber for å bedre velferden og skaffe jobber til romfolk i Norge.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Vi ønsker å synliggjøre problemet. Mange av dem har opplevd å bli trakassert av politiet, sier Bjønnulv Evenrud i hjelpeorganisasjonen Folk er folk til NRK.

– De blir lurt til å godta forelegg på grunn av språkproblemer og manglede kunnskaper om rettsprinsipper.

Rundt 80 personer har ifølge Evenrud mandag samlet seg rundt Sofienberg kirke i Oslo. Valentin, som kom til Norge for tre måneder siden mener de blir enda flere.

– Akkurat nå er vi ikke så mange, for de fleste er i sentrum med koppene sine, men vi blir minst 200 i løpet av dagen.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Bjønnulv Evenrud fra organisasjonen folk er folk sier flere rom-folk slår leir ved Sofienberg kirke fordi de opplever en økende trakassering fra Politiet. Politiet tilbakeviser kritikken, og mener de kun håndhever gjeldende regelverk.

Nett-tv: Organisasjonen folk er folk sier årsaken til at flere romfolk har slått leir ved Sofienberg kirke er at de føler seg trakassert. Politiet avviser kritikken.

– Vi blir her lenge

Forrige uke ble mellom 30 og 40 bostedsløse ble bortvist fra Vaterlandsparken av politiet.

Bymiljøetaten og politiet har varslet flere slike aksjonenr i løpet av sommeren. De ønsker å bortvise de som camper ulovlig fra parkene, slik at de som bor i Oslo kan bruke byens parker.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kirkeasyl Sofienberg

Mange rumenere samlet seg mandag utenfor Sofienberg kirke i Oslo for å sette fokus på politiaksjonene mot rom-miljøet i Oslo sentrum den siste tiden.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Nå forteller Evenrud at personene som tilhører romfolket søker beskyttelse på kirkelig grunn, men at de foreløpig ikke har spurt om å komme inn i kirken.

De følger med andre ord eksempelet til den palestinske gruppen som har holdt til utenfor Jacob kirke og etiopiernes leir ved Oslo domkirke.

– Vi lager telt av presenninger eller setter opp egne telt. De som har biler skal sove i dem. Vi planlegger å bli her lenge, sier Evenrud.

Må håndheve regelverket

Politiet sier at de håndhever regelverket som eksisterer, og at de har fått mange klager fra publikum.

– Vi har fått så mange klager fra fortvilte innbyggere som forteller at deres nærmiljøer forsøples. Derfor er vi nødt til å håndheve regelverket strengere. Men vi trakasserer ingen, sier visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt til NRK.

Politiet vil likevel ikke gjøre noe for å få rumenerne fjernet.

– Vi forholder oss til at dette er kirkens grunn. For at vi skal foreta oss noe må grunneier be oss om assistanse, sier Andresen i Oslo-politet.

Får bli inntil videre

Prost Ingar Seierstad i Nordre Aker prosti sier kirken ikke vil jage dem bort med det første.

– Håpet vårt er at dette kan kaste lys over situasjonen til en gruppe mennesker som faller mellom to stoler. Vi vil ikke hive dem ut.

– Kommer dere til å bistå dem på noen måte?

– Jeg håper at noen vil bistå den slik at dette vil blir et verdig opphold. Gruppens situasjon i Oslo har vært omtalt, men dessverre er det et problem som ikke er blitt tatt ordentlig tak i, avslutter Seierstad.

Rumenere ved Sofienberg kirke

Familien med mor (i blått) Marin Elena og hennes barn Marin Ileana (i rødt), Solimandoro og Filip Konstantin setter opp preseningen over sofaene sine.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix