Hopp til innhold

Romfolk: – Gi oss én million kroner, så reiser vi tilbake til Romania

Opra Costica sier romfolket som har slått leir ved Sofienberg kirke trenger penger for å kunne returnere til hjemlandet.

Romfolket utenfor Sofienberg kirke sier de vil flytte seg frivillig, men vil ha penger for å forlate landet.

NETT-TV: - Romania er «fucked up». Jeg har ikke jobb, utdanning eller krav på sosiale tjenester der, sier Opra Costica til NRK.

Livet i teltleiren til romfolket ved Sofienberg kirke går sin gang. Noen snekrer, andre tar en lur, mens noen lager mat.

Opra Costica (23) har bodd i Oslo i tre måneder. Han livnærer seg ved hjelp av tigging, mens ønsker seg en jobb i byggebransjen.

Da NRK.no gir han beskjeden om at teltleiren skal fjernes , og at romfolket må flytte, frykter han at alle blir sendt til Romania.

Opra Costica

Opra Costica bor i teltleiren ved Sofienberg kirke.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Jeg skal minst ha 100.000 kroner for å reise tilbake til Romania. Der har jeg ingenting. Jeg skal gi pengene til familien min, sier han.

Etter å ha blitt fortalt at han sannsynligvis ikke sendes til Romania, trekker han på skuldrene, og sier at han mest sannsynlig drar tilbake til Vaterlandsparken på Grønland.

– Men det er bedre her. Der sov jeg på bakken, sier Costica.

LES: Romfolket ikke velkomne i kirken

– Gi meg 100.000 kroner

Dagen hans består av å tigge og vente på at moren hans skal lage mat til ham.

– Jeg jobber på gata i to-tre timer. Etter det har jeg rundt 100 kroner til å kjøpe mat for. Jeg venter på at moren min som tigger i Sandvika skal lage mat. Jeg har ingenting, hadde jeg hatt penger ville jeg dratt til Romania. Romania er «fucked up». Jeg har ikke jobb, utdanning eller krav på sosiale tjenester, sier han.

– Gir de meg 100.000 kroner så reiser jeg, men ikke uten. For alle familiene som er her på Sofienberg bør de gi én million kroner. Én million kroner er ingenting i Norge.

Forstår at de må flytte

Costica synes livet i teltleiren ved kirka er bra.

– Her sover vi og spiser vi. Nordmenn har gitt oss telt og soveposer. Andre er sinte på oss og ber oss reise. Da vi var på Grønland sa politiet og nordmenn at det ikke var bra at vi var der. Politiet ber oss om å forlate parken og setter oss i fengsel for ingenting.

Han forstår likevel at de må reise.

– Det er i orden at vi må reise herifra. Da dra vi tilbake til Grønland. Hvis politiet ber meg om å dra får de gi meg en soveplass eller penger til å dra til Romania. Det er ikke mitt problem, sier Costica.

– De vil få en viss tidsfrist

Porst Ingar Seierstad

Prost Ingar Seierstad.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Prost i Sofienberg kirke Ingar Seierstad forteller at bestemmelsen om en avvikling vil bli tatt opp med romfolket fredag morgen.

– Det vil skje på en verdig måte, og de vil få noen dager på seg. De vil få en viss tidsfrist, men en helt klar tidsfrist. Jeg håper vi vil slippe å blande inn politiet.

Ifølge prosten er representantene for romfolket klar over at teltleiren er midlertidig, men han er usikker på om beskjeden blir gitt videre til alle beboerne.

– Vi har et håp om at organisasjoner som jobber noe opp mot romfolket som Frelsesarmeen og Bymisjonen skal bli styrket, sier han.

– Har vært problematisk å ha dem her

– Det har vært problematisk å ha dem her. Det største problemet er å ha 200 personer inn i et parkområde som egentlig er til noe helt annet, sier Seierstad.

Håvard Tørum

Håvard Tørum synes det er trist at romleiren fører til at få tar turen til lekeplassen.

Foto: Håvard Tørum / NRK

Håvard Tørum har nettopp hentet datteren sin i lekeparken rett ved leiren til romfolket.

– Det pleier å være fult i lekeparken, men i dag er det flere politifolk enn barnehagebarn. Det er veldig trist, sier han.

Han synes det er positivt at kommunen har bestemt at de må reise.

– Jeg vil ikke ha så mange av dem i nabolaget mitt, sier han.

Ber om rask avvikling

Byrådsleder Stian Berger Røsland ber nå kirken om å avvikle teltleiren utenfor Sofienberg Kirke så fort som overhodet mulig.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– At kirken er grunneier bør ikke bety at leiren skal få stå, dette er et område som brukes av mange, og det er et offentlig område, sier han.

Mandag ettermiddag satte rundt 200 romfolk opp teltleir utenfor Sofienberg kirke. Leiren har skapt hodebry for politikere, kirken og beboere i området.

Romfolket som slo seg ned begrunnet leiren med at de følte seg forfulgt og trakassert av politiet. Politiet på sin side, sier de bare håndhever reglene.

LES OGSÅ: Fabian Stang vil ha tiggerforbud