Røkke sikrer fisketorg

Endelig skal Oslo få fisketorget som lenge har vært på tegnebordet. Lederen for fiskerlaget er sikker på at torget vil bli langt mer populært enn torget i Bergen.

Fisketorg på Rådhuskaia
Foto: 4B Arkitekter AS

I fjor meldte Røkke seg seg inn i Indre Oslofjord Fiskerlag, og nå hjelper han fiskerlaget med finansieringen av torget.

Leder i Indre Oslofjord fiskerlag, Harald Kristoffersen, er begeistret for at planene om fisketorg endelig kan bli til virkelighet.

- Vi har jobbet med dette i mer enn ti år, og så kommer endelig muligheten. Dette er spennende og morsomt, sier Kristoffersen til NRK Østlandssendingen. 

Fisker
Foto: Anniken Mihle / NRK

- En kjempeidé

Også byrådet for byutvikling er positiv til at Oslo får et fisketorg, som kan stå klart allerede i løpet av neste år.

Merete Agerbak-Jensen
Foto: Sporveien

- Jeg synes dette er en kjempeidé. Jeg tror det vil bli en berikelse for byen, og det er ingen grunn til at Bergen skal være alene om å ha et fisketorg, sier byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen til NRK Østlandssendingen.

Det nye fisketorget skal bygges i glass, og fasongen er inspirert av en måke i flukt.

Levende fisk og fingermat

- Man skal kunne se inn og få inntrykk av det som skjer inne på torget. Det blir fiskedisker, kummer med levende fisk og små restauranter med fingermat, forklarer lederen for fiskerlaget.

Men selv om Oslo får et eget fisketorg, skal båtene som i over 600 år har forsynt osloborgere med fersk fisk, fremdeles være sentrale i fiskesalget.

- Fiskebåtene skal ligge her i denne kroken hvor de har ligget i mange år, de skal bare snus med bauen inn i torget.

- Det er veldig viktig at båtene blir en del av torget. Det skal ikke skje som i Bergen, der båtene forsvant fra bybildet da fisketorget kom, forsikrer Kristoffersen.

Fisketorg på Rådhuskaia
Foto: 4B Arkitekter AS

- Blir bedre enn i Bergen

Kristoffersen er ikke i tvil om at fisketorget vil bli en suksess, og tror Bergen bør frykte konkurransen.

- Fisketorget her i hovedstaden må selvfølgelig bli mye bedre enn torget i Bergen. Vi vil se hvor lenge ryktet deres holder seg når vi har startet.

Kjell Inge Røkke
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Plassen er for lengst regulert til fisketorg. Men for å integrere båtene i fisketorget må de lengre ut mot kanten av brygga, enn det reguleringsplanen legger opp til. Kristoffersen tror ikke det skal føre til problemer.

Politisk vilje

Det tror heller ikke byråden.

- Jeg tror det er stor vilje politisk, så det skal ikke stå på dét for å få torget på plass så fort som mulig. Det vil bli flott for miljøet på Rådhusplassen og byen. Jeg er veldig positivt innstilt, og det ville overraske meg hvis det er politisk motstand mot noe så bra.

At Kjell Inge Røkke er med på prosjektet, betyr ikke så mye for byråden.

- Jeg har hørt rykter om at de har fått ett nytt medlem i fiskerlaget. Det er morsomt, men jeg ville vært positiv til fisketorget både med og uten Røkke, sier Agerbak-Jensen til NRK Østlandssendingen.