Hanne Kristin Rohde slutter i politiet

Tidligere politiinspektør i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde (52), har sagt opp sin stilling i politiet.

Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde på vei inn til politihuset på Grønland fredag.

Foto: Martin Zondag / NRK

Rohde er en av Norges mest respekterte og profilerte politiinspektører, og har ledet flere store etterforskninger, blant annet drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i 2012.

Fredag leverte hun inn sin oppsigelse etter å ha vært ansatt i Oslo politidistrikt i 20 år, de siste årene som leder av seksjon for volds- og seksualforbrytelser.

Ansatte ved Grønland politistasjon skal ha blitt informert om avgjørelsen fredag morgen. Senere fredag møtte Rohde ledelsen i Oslo-politiet, for å fortelle om oppsigelsen.

– Jeg har ikke rukket å tenke så mye på hvordan det blir å slutte. Nå gleder jeg meg til å møte (politimester) Hans Sverre Sjøvold, som jeg har stor faglig respekt for. Jeg ser faktisk frem til sluttsamtalen, sier Rohde til NRK rundt klokken 15.00.

Vel en time etter er møtet med politimester Sjøvold over.

– Det gikk i grunn veldig bra. Vi hadde en hyggelig prat, og jeg oppfattet det som at han respekterte min beslutning, sier Rohde.

– Sammensatt grunn

Rohde har vært sykmeldt siden november 2012, etter å ha blitt diagnostisert med kronisk svimmelhet.

En langvarig sykemelding gikk over i en søknad om permisjon i 2013.

Fritiden fra lederjobben har hun brukt på å reise rundt, skrive krimroman og holde foredrag om ledelse.

– Det er en sammensatt grunn til at jeg slutter. Det er ikke fordi jeg vil bort fra politiet. Jeg har vært i politietaten siden 1989. Men det er en tid for alt. Nå oppleves det veldig riktig å tørre å ta skrittet ut i det litt mer ukjente, sier Rohde til NRK.

Hanne Kristin Rohde

POLITIPROFIL: Slik er vi vant til å se Hanne Kristin Rohde. Nå har hun sagt opp jobben som leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vil gå videre i denne retningen

I februar kom Rohdes krimforfatterdebut, med romanen «Mørke hjerter», som har en del selvbiografiske trekk. Etter at hun ble sykmeldt, har Rohde også holdt foredrag om relasjonsledelse.

– Jeg synes disse tingene er så spennende at jeg har valgt å gå videre i denne retningen, sier den tidligere polititoppen.

Boken følger en ung kvinnelig jurist som begynner i jobben som leder i seksjon for volds- og seksualforbrytelser, samtidig som en serieovergriper herjer i Oslos gater.

Nå gleder politilederen seg til å ta fatt på en oppfølger.

– Jeg har vel egentlig bestemt at det i alle fall blir en trilogi, så får vi ta det derfra. Så jeg har nok å gjøre fremover, sier en fornøyd Rohde til NRK.

I politiet siden 1989

Rohde startet sin karriere i Justisdepartementet etter å ha tatt juridisk embetseksamen i 1987.

Hun har vært i politietaten siden 1989 og har blant annet vært påtaleleder ved Oslo politidistrikt. I 2008 ble hun leder av seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo.

Det er foreløpig ikke endelig avklart når Rohde offisielt fratrer sin lederstilling.

Siden desember 2013 har Grete Lien Metlid vært i et vikariat som fungerende leder av seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Vikariatet varer frem 1. oktober 2014, og det er fortsatt uklart om Metlid vil permanent overta voldsavsnittet i Oslo etter Rohde.

NRK har vært i kontakt med forværelset til politimester Hans Sverre Sjøvold, som skulle ta kontakt dersom Sjøvold ønsket å kommentere saken. Like før klokken 17.00 har ikke politimesteren tatt kontakt.