Rødts tøffe krav til byrådet

Rødt vil at det skal være strenge regler for private aktører Oslo kommune. Dette er et av kravene de stiller når de nå forhandler om en støtte til et nytt rødgrønt byråd.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

Rødts leder Bjørnar Moxnes krever at et nytt rød grønt byråd stiller beinharde krav til private aktør i kommunale tjenester.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Rødt sitter med nøkkelen til et flertall for Raymonds Johansen nye byråd. Partiet sitter nå å forhandler fram en avtale, for hvordan de skal støtte det nye rødgrønne byrådet. Og Rødt har beinharde krav til hvordan private aktører i det kommunale tjenestene blir behandlet.

– Vi har vært og er helt klare på at vi kan ikke skrive under på en avtale, som binder oss til å garantere for helheten i et budsjett i fire år, hvis ikke vi får tilbake en garanti for at byrådet setter ned foten for de kommersielle velferdsprofitørene, sier Bjørn Moxnes, leder i Rødt og gruppeleder i Oslo bystyre.

De har hatt samtaler med det nye byrådet og er enig om mye. Rødt støtter blant annet Aps eiendomsskatt modell og flere av de rødgrønne satsingene.

Nei til profitt

Men Rødt mener at de private aktørene har fått for mye spillerom i kommunale tjenester, spesielt når det gjelder barnehager.

– Vi er enige om det aller meste, men det er et punkt som gjenstår. Altså vi mener at pengene vi skatter til velferd, skal gå til velferd og ikke forsvinne ut som privat profitt, og derfor så krever vi at et nytt byråd i Oslo skal bygge nye barnehager selv, at vi ikke skal ha flere kommersielle nye barnehager i Oslo, sier Moxnes.

De rødgrønne er avhengig av budsjettstøtte fra Rødt de neste årene for å kunne få flertall i bystyret.

– Vi har vært og er helt klare på at vi kan ikke skrive under på en avtale som binder oss til å garantere for helheten i et budsjett i fire år, hvis ikke vi får tilbake en garanti for at byrådet setter ned foten for de kommersielle

Raymond Johansen

Raymond Johansen vil ikke kommentere forhandlingene de rødgrønne nå har med Rødt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

velferdsprofitørene, sier Moxnes

NRK har forsøkt å få kommentar fra Arbeiderpartiet. Raymond Johansen svarer følgen via SMS: «Vi forhandler ikke gjennom media»