Hopp til innhold

200 på ankomstsenteret: – Trenger frivillige

Det kommer nå igjen større grupper med flyktninger til ankomstsenteret i Råde, som følge av avtalen om relokalisering av flyktninger. Røde Kors trenger flere frivillige.

Røde Kors-medarbeider i ankomstmottaket i Råde.
Foto: Pernille Lemming / Røde Kors

– På torsdag kom det en gruppe på 180 flyktninger, de fleste fra Syria og Eritrea, sier distriktsleder for Røde Kors i Østfold, Anders Lervold.

I følge UDI er dette personer som har søkt om beskyttelse i Hellas eller Italia, og som kan søke om å bli overført til et annet europeisk land og få søknaden sin behandlet der.

Stortinget besluttet i desember 2015 at Norge skal ta imot 1 500 asylsøkere som befinner seg i Italia og Hellas, i løpet av 2016 og 2017.

– De fleste av disse er ventet i månedene som kommer. Neste pulje som er planlagt er en gruppe syrere i slutten av januar. Deretter kommer det rundt 250 i måneden, sier UDIs leder på Ankomstsenter Østfold, Knut Jostein Berglyd.

Trenger frivillige

Flyktningeleir på Lesvos

Flyktninger i en leir på den greske øya Lesvos. Nå kommer det flere relokaliserte flyktninger til Norge fra leire i Hellas og Italia.

Foto: privat

Etter en lengre periode med færre flyktninger på ankomstsenteret og lav bemanning, øker igjen behovet for folk som ønsker å stille opp.

– Det vi ønsker oss er helt alminnelige medmennesker som kan ta vakter på ankomstsenteret en gang i blant for å gi støtte til flyktningene, sier Anders Lervold i Røde Kors.

Han forventer at det jevnlig vil komme større grupper mer relokaliserte flyktninger til senteret i Råde ut over året som kommer.

Velges ut

Flyktningene som kommer nå, er del av avtalen i EU om å fordele 160 000 flyktninger til de ulike landene. UDI opplyser at det er opp til italienske og greske myndigheter å foreslå hvilket land en asylsøker skal relokaliseres til.

Det landet har da mulighet til å godta eller avvise asylsøkeren som har blitt foreslått.De øvrige kriteriene er at flyktningene:

  • Må ha kommet til Italia eller Hellas etter 24. mars 2015.
  • Må ha søkt om beskyttelse i landet de er i.
  • Må være av en nasjonalitet som har 75 % eller høyere sannsynlighet for innvilgelse av beskyttelsessøknaden i Europa, etter tall fra Eurostat.
  • Må ikke være aktuell for såkalt Dublin-prosedyre.