Røde Kors åpner 60 nye sengeplasser

Røde Kors åpner sitt eget kongressenter i Oslo, med 60 nye sengeplasser for tilreisende, skriver Aftenposten.

Romfolk tigger utenfor Stortinget

Røde Kors har opprettet 100 sengeplasser som fra mandag av klare til å huse tilreisende i Oslo.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Regjeringen fordelte nylig 9,8 millioner kroner til frivillige organisasjoner, i en "tiggerpakke" som er ment til å bruke til humanitære tiltak for tigggere.

Av disse bevilget regjeringen omlag seks millioner kroner til overnattingstiltak rettet mot tilreisende tiggere.

Basert på disse midlene har Røde Kors åpnet sitt eget kongressenter i Hausmanns gate i Oslo, hvor det skal gjøres klart 60 nye sengeplasser til tilreisende.

Overnattingstilbudet, som til sammen blir på rundt 100 sengeplasser, gis til romfolk og andre fattige allerede fra mandag av, til 15 kroner natter.

– Tilbudet har vært fullt hver dag, og vi har måttet stenge registreringen lenge før planen hver dag fordi vi ikke har større kapasitet. Så det er god grunn til å anta at det nye tilbudet kommer til å bli tatt i bruk, sier prosjektansvarlig Grete Herlofsen i Røde Kors, til Aftenposten.

Kritiske

Fremskrittspartiet er svært kritisk til regjeringens bevilgning, av frykt for at dette skal bli et permanent overnattingstilbud.

– Alt tyder på at dette vil bli et permanent tilbud som det er umulig å avvikle, når man først har startet det. Det er derfor vi mener hele denne tilnærmingen er feil, og vi er i ferd med å bygge opp et apparat der vi tilbyr botilbud, mat og annet for folk som kommer til Norge for å tigge, sier Geir Hågen Karlsen i Oslo Frp.

Oslo prioritert

Til sammen får Oslo får 6 830 000 kroner. Fire millioner av disse går til Røde Kors og Kirkens Bymisjon og deres overnatting og sanitærtilbud.

– Vi åpnet vårt overnattingstilbud 21. juni og siden 23. juni har det tilbudet vært fullt hver kveld. Kirkens bymisjon har åpnet Tøyenkirken med 42 overnattingstilbud og hver natt er kapasiteten der helt sprengt, sa prosjektansvarlig Grete Herlofsen i Røde Kors til NRK fredag.

Allerede på fredag hadde Røde Kors åpnet lokalene i Hausmannsgate som en midlertidig løsning, men nå blir det altså en permanent løsning.

– Vi er på intens jakt etter egnede lokaler i Oslo for å kunne tilby et permanent tilbud så vi kan hjelpe flere. Nå har vi måtte åpnet våre konferansesaler i Hausmannsgate som et midlertidig tilbud, sa hun.