Hopp til innhold

Rød strid om varaordfører

Mens de borgerlige partiene er enige om samarbeidet i bystyret, krangler Arbeiderpartiet og SV om varaordføreren.

Rune Gerhardsen (Ap) og Marianne Borgen (SV)

Mange peker på at varaordfører-vervet er en posisjon med lite politisk innhold og at det er viktigere å sikre seg heltidsverv som leder eller nestleder i en bystyrekomité. Hvem som ender opp som vara-ordfører i Oslo er ennå ikke avgjort.

De borgerlige flertallspartiene i Oslo bystyre ble fredag enige om fordelingen av maktposisjonene i bystyret seg imellom. En del av avtalen er at opposisjonen får varaordføreren.

Dette var også tradisjonen i tidligere tider. Særlig kjent er de legendariske Oslo-politikerne Brynjulf Bull (Ap) og Rolf Stranger (H), som byttet på å være ordfører og varaordfører i en årrekke.

Eirik Lae Solberg, Microsoft Norge

Eirik Lae Solberg (H)

Foto: Microsoft

– Vi synes det er et godt prinsipp at opposisjonen får varaordføreren når posisjonen får ordføreren, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg.

– Dette sikrer en bredest mulig konstituering av bystyret, samtidig som det gjør det mulig for opposisjonen å få et viktig verv, sier han.

Vil Ap ha det?

Spesielt innad i Arbeiderpartiet strides de om hvor viktig varaordfører-vervet er.

Mange peker på at dette er en posisjon med lite politisk innhold og at det er viktigere å sikre seg heltidsverv som leder eller nestleder i en bystyrekomité.

SVs Marianne Borgen står i så fall klar til å overta Aud Kvalbeins (KrF) posisjon som Fabian Stangs (H) høyre hånd.

Andre i Arbeiderpartiet mener at prinsippet om at det største opposisjonspartiet får varaordføreren er riktig og at dette ikke er noe Ap bør gi fra seg frivillig til SV.

I så fall er Rune Gerhardsen det naturlige varaordfører-valget i og med at Ap-veteranen var partiets ordførerkandidat i kommunevalget.

Andre enn Rune G.?

Men etter det Østlandssendingen erfarer snakkes det også om andre mulige varaordførerkandidater fra Arbeiderpartiet.

Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn (Ap) holder kortene tett til brystet.

Foto: Arbeiderpartiet

– Vi skal avklare dette innen mandag, sier en særdeles ordknapp gruppeleder Libe Rieber-Mohn til Østlandssendingen.

Borgerlig avtale

På borgerlig side er det meste avklart, selv om det gjenstår noen navn i personkabalen.

Avtalen mellom Fremskrittspartiet og de nye byrådspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti ble lagt fram i bystyrets valgkomité fredag ettermiddag.

Fabian Stang fortsetter som ordfører, noe som har vært klart siden valgdagen. Høyres Eirik Lae Solberg beholder også den mektige posisjonen som leder for finanskomitéen.

Høyres tredje heltidsverv i bystyret får Øystein Sundelin. Han blir leder for kultur- og utdanningskomitéen.

Øystein Sundelin i Oslo Høyre

Øystein Sundelin (H) blir ny leder for kultur- og utdanningskomitéen.

Foto: Petter Sommer / NRK

I kraft av sin størrelse har Høyre krav på fem heltidsverv, men gir fra seg ett til Frp og ett til Venstre.

Venstres Toril Berge blir nestleder i helse- og sosialkomitéen, mens nykommer i bystyret Espen Ophaug får samme rolle i byutviklingskomitéen. Han er valgt inn som første vara, men rykker opp til fast plass når Venstre-leder Trine Skei Grande etter alt å dømme får fritak fra bystyret.

Fremskrittspartiet får lederen for byutviklingskomitéen og nestlederen i samferdsels- og miljøkomitéen. Navnene er ikke hundre prosent klare ennå.

Viljeserklæring om budsjett

Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet har dessuten inngått en intensjonsavtale om å danne budsjettforlik sammen i hele bystyreperioden.

– For Høyre er det viktig at vi har fått på plass en slik viljeserklæring. Det betyr at utgangspunktet for budsjettprosessen er at vi skal bli enige på borgerlig side, selv vi selvsagt ikke har noen garanti for at vi blir det, sier Eirik Lae Solberg.

Den endelige konstitueringen av bystyret skjer førstkommende onsdag.

Det nye Høyre-, Venstre- og KrF-byrådet blir etter planen presentert mandag.