Rød seier i skolevalget i Oslo

Ap øker, mens Høyre går kraftig tilbake i skolevalget. Høyre taper i typiske Høyre-bastioner som Ullern, Persbråten og Oslo Handelsgym. Samtidig skyller det en grønn bølge over enkelte skoler.

Skolevalgdebatt på Kuben

SKOLEVALGDEBATT: Her på Kuben yrkesarena ble det debattert heftig da lokale ungdomspolitikere møttes i forkant av skolevalget.

Foto: Nadir Alam / NRK

Det endelige resultatet fra årets skolevalg viser at Høyre er hovedstadens store taper. Partiet går hele 9,4 prosentpoeng tilbake fra forrige skolevalg. I 2013 fikk Høyre 27,7 % og var hårfint bak Arbeiderpartiets 29,7 %, men nå ender Høyre på 18,3 %. Det holder likevel til en annenplass også i år.

Skolevalgets store vinner i Oslo er Arbeiderpartiet med 32,9 % oppslutning, en fremgang på 3,2 prosentpoeng. Venstre er nr. 3 med 10,2 %, en fremgang på 2,4 fra 2013.

Miljøpartiet De Grønne ender opp med 7,5 % oppslutning, det samme som sist.

SV får 9 %, en fremgang på 2,5 fra forrige valg, mens Rødt får 8,7 %, frem 2,8. Hvert av disse to partiene er mer enn dobbelt så stort som valgets store taper, Fremskrittspartiet. FrP går tilbake 3,3 prosentpoeng til 4,3 % oppslutning i Oslo.


Skuffet Unge Høyre

Skolevalg Oslo 2015

KLAR VINNER: Ap ligger langt foran Høyre og de andre partiene i årets skolevalg i Oslo.

Foto: skjermdump

– Vi synes det er skuffende å ikke få så gode resultater, sier Jenny Clemet von Tetzschner, leder for Oslo Unge Høyre.

Samtidig er hun ikke overrasket. Hun var forberedt på tilbakegang etter to gode skolevalg i 2011 og 2013. Og dagens resultater gjør ikke at hun mister motet.

– Valget kommer til å bli uhyre spennende. Vi bruker dagens resultater til å mobilisere de siste dagene før kommunevalget. Vi har flere frivillige enn noen gang og veldig mange gode debattanter.

Venstre og MDG kraftig frem på flere skoler

Samtidig kaprer Venstre og Miljøpartiet De Grønne mange velgere på flere skoler. Ved Elvebakken, Foss og Nydalen gjør Venstre et brakvalg med over 20 prosents oppslutning på alle tre skolene. Ved de samme skolene gjør Miljøpartiets oppslutning et realt hopp.

Leder i Oslo Unge Venstre, Tor Frøytvedt Dahl, forteller at de har sittet og regnet på oppslutningen i Oslo før resultatene er helt klare.

– Vi får 10,2 % og det er tidenes beste resultat i skolevalget i Oslo for oss.

Han og partiet er kjempefornøyd med resultatet og tror det skyldes at ungdommen tar klimautfordringene på alvor.

– Vi håper nå at de voksne velgerne ser at vi trenger grønne løsninger, ikke betongsosialisme og Høyres privatiseringskåthet.

– En unik valgordning i Europa

Skolevalgene har vært avholdt videregående skoler i hele Norge mandag og tirsdag denne uken. Det er Utdanningsdirektoratet som har ansvaret for valget og resultatene legges ut på Samfunnsveven.

– Skolevalgordningen er unik i Europa. Og viktig for norske elever fordi de får førstehåndserfaring med politikken og demokratiet. Man får mer nærhet til politikken når det er lokale ungdomspolitikere som kommer til debatt i gymsalen enn når man ser rikspolitikere på TV, sier leder i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen.

Gir en pekepinn

Det har vært knyttet stor spenning til resultatene fra skolevalgene fordi det ofte gir en pekepinn på hvordan valget kommer til å gå (se faktaboks).

Og i kveld samles alle ungdomspartiene på Consenzo på Solli plass til fest etter skolevalget.

LES OGSÅ: