Hopp til innhold

– Det romantiske ved musikken er bare tull

HALDEN/FREDRIKSTAD (NRK): Rockerne i det amerikanske bandet Rival Sons lar seg irritere over musikere som lar nostalgien styre hvordan de lager musikk. – Det er et latterlig ståsted. Man kan ikke tenke sånn, forteller gitarist Scott Holiday.

Det amerikanske rockebandet Rival Sons fra California besøker Halden og Tons of Rock denne helgen. Se intervju med vokalist Jay Buchanan og gitarist Scott Holiday.

Reporter: Nicolai Delebekk. Foto: Stian Pedersen.

Vokalist Jay Buchanan og gitarist Scott Holiday sitter avslappet i en grønn sofa på backstage-området til festivalen Tons of Rock på Fredriksten festning i Halden.

De to medlemmene av California-bandet Rival Sons, som har blitt sammenlignet med band som Led Zeppelin og the Animals, snakker om sitt forhold til Norge og norske fans, når de får spørsmål om deres syn på artister som lager låter kun ved hjelp av en datamaskin.

– Nostalgien man prøver å holde på ved for eksempel kun analogt utstyr, eller gamle hjelpemidler, sier Buchanan og lar setningen henge litt i lufta:

– Man kan ikke la nostalgien styre hva du skal gjøre. Å tviholde på nostalgien blir bare «en greie», en gimmick. Man må bruke det utstyret man har tilgjengelig, det som kan gi låta di det beste resultatet. Det er slik man må tenke – istedenfor å være bekymret for om man er kul nok eller om man holder seg til det klassiske, gammeldagse, fortsetter han.

Rival Sons

NRK Østfold møtte Rival Sons før deres konsert på Fredriksten festning i Haldne.

Foto: Stian Pedersen/NRK

– Lag musikken som er i hjertet ditt

Scott Holiday kaster seg raskt inn i debatten. Han påpeker at man ikke bør være bekymret for at artister som gjør ting på gamlemåten kommer til å forsvinne til fordel for artister som lager musikk på datamaskin.

– Det er ikke snakk om det ene eller det andre. Det finnes fantastiske artister som gjør det på den måten, og jeg tror de to måtene å jobbe på lever fint med hverandre, også innad i vårt eget band – et band hvor folk forventer at alt er analogt og live. Men vi omfavner alt sammen.

Dere blir sammenlignet med blues rock-band fra 50-60-tallet. Er det en del av dere som er nostalgisk når det gjelder den gamle måten å lage musikk?

– Litt. Men jeg synes at det er et latterlig ståsted. Man kan ikke tenke sånn. Det romantiske ved musikken, det er bare tull for å være ærlig. Man lager musikk med ørene. Lag den musikken som er i hjertet ditt. Hvis du skriver musikk eller spiller et instrument, så gjør det fordi det er noe inni deg som må ut, forteller han.

– God musikk forsvinner aldri

Gitaristen påpeker videre at Rival Sons gjerne bruker ny datateknologi i musikken sin - dersom det er til det beste for musikken.

– Vi bruker masse gammelt utstyr fordi det er det vi synes høres best ut. Men vi har også brukt gammelt utstyr som ikke høres bra ut. Hvis vi har valget mellom klassiske instrumenter og ny teknologi, og vi mener at den nye teknologien høres best ut, da er det den vi bruker, sier han og fortsetter.

– God musikk forsvinner aldri, uansett hvordan den er laget. Folk tar vare på god musikk, det er det de vil ha i samlingen sin. Det er det jeg vil ha i samlingen min.

Rival Sons

Jay Buchanan og Scott Holiday varmer opp for legendene i Black Sabbath på Fredriksten festning i Halden.

Foto: DON EMMERT / Afp