Risikerer erstatningsansvar hvis man griller ved marka

Man kan måtte betale store summer hvis grillen din forårsaker en skogbrann. Likevel har brannvesenet i Oslo slukket flere titalls engangsgriller nær skog og mark.

Grillforbud i marka

FÅ SOM GRILLET: Dette var en av fire engangsgriller på Sognsvann lørdag ettermiddag.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Det ligger an til en varmerekord i Sør-Norge, og ifølge skogbrannindeksen begynner faren å bli ekstremt høy. Den har ikke vært så høy på mange år. Et totalforbud for å grille eller tenne bål i og nær skogen er iverksatt.

– Skogbrannfaren er stor i hele Sør-Norge. Aller mest fare er i de sørvendte skråningene og der det er gamle hogstfelt, sier Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef ved Oslo Brann og redningsetat.

Laster Twitter-innhold

Flere trosser forbudet

Grillforbud i marka

SOGNSVANN: Forbudet gjelder også nær vann.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Brannvesenet har flere ganger rykket ut for å slukke griller. Til tross for flere advarsler i mediene, tenner enkelte fortsatt ild nær skog og mark i Oslo. Brannvesenet har hatt mye å gjøre fredag og hele lørdag.

– Vi har problemer med at folk ikke respekterer dette. Det er blitt en del kjøring på oss hvor vi slukker bål og griller, sier Hovtun

Flere steder har brannvesenet rykket ut etter meldinger om røyk i skogsområder, som har vist seg å være grilling.

– Dette viser bare at folk ikke bryr seg særlig om forbudet, sier Hovtun.

Lørdag kveld måtte en brann i marka ved Ulsrudvannet i Oslo slukkes etter bruk av engangsgrill. Brannvesenet har også etter det vært ute og slukket flere mindre branner som følge av grilling.

Laster Twitter-innhold

Fire griller var i bruk ved Sognsvann lørdag ettermiddag.

– Vi har ikke tenkt på grillforbudet, bare at det var en fin dag for å grille pølser. Det viktigste for oss nå er å sørge for at grillen er ordentlig slukket før vi går, sier to som ønsker å være anonyme.

En annen hadde ikke hørt om forbudet:

– Men skal huske på det nå. Takk for at du sa ifra, sier vedkommende til NRK.

Hovtun anbefaler folk å ta med seg niste istedenfor å grille.

– For å være på den sikre siden har brannvesenet sagt at vi ikke ønsker verken grilling eller bål i området.

Laster kart, vennligst vent...

SKOGBRANNFARE: I store deler av Sør-Norge er det nå høy skogbrannfare.

Risikerer erstatningsansvar

Folk som ikke respekter forbudet kan som ytterste konsekvens risikere et erstatningsansvar og et straffansvar hvis de er uaktsomme og tenner et bål til tross for forbudet, sier Hovtun

– Det er politiet som følger opp brudd på lover og forskrifter. Brannvesenet kan også anmelde forhold som vi anser som brudd på disse reglene.

Bratli forteller at de har hatt brannbiler ute på flere kjente friluftssteder i grensene opp mot skog og mark i Oslo. På nesten alle disse stedene har vi måtte slukke griller og fortelle folk om forbudet. De fleste forstår forbudet og hører på brannvesenet.

– Men det er noen som ikke hører på oss. Selv ikke når vi peker på grillen og sier at den må slukkes. Da blir vi litt vrange og vurderer en anmeldelse til politiet.

Forbudet er såpass omfattende at det kanskje er lettere å huske hvor det faktisk er lov å tenne bål eller grille, mener Hovtun.

– Det er lov å grille i hagen sin og i parker i bykjernen. Alle andre steder er det et totalforbud mot åpen ild.

Laster Twitter-innhold