Hopp til innhold

Risikerer å miste syv millioner kroner

Regjeringen vil endre eiendomsskatten noe som kan bety et milliontap for kraftkommunene her i landet. Innbyggerne står i fare for å miste viktige kommunale tjenester, sier ordføreren i Hol.

Kraftlinje

KAN TAPE 7 MILLIONER KRONER: Ordfører i Hol sier kommunen kommer til å måtte kutte i primærnæringen, dersom de mister inntekten fra eiendomsskatten.

Foto: Rune Fossum / NRK

Endringene regjeringen foreslår betyr at nettselskapene ikke skal betale kommunal eiendomsskatt for kraftlinjer og master, skriver Nationen.

Det vil si at pengene som før har gått til kommunene nå kommer til å gå direkte til statskassa, dersom forslaget blir gjennomført.

Dette kan få alvorlige konsekvenser for kraftkommunene.

– Katastrofalt for folk i kommunen

Høyre-ordfører i Hol kommune, Tony Arild Kjøl, er lite fornøyd med forslaget. Han sier at eiendomsskatten er kommunenes kompensasjon for å avstå naturressurser og godta store utbygginger av kraftlinjer.

Tony Arild Kjøl

FRUSTRERT: Tony Arild Kjøl vet ikke hvordan kommunen skal klare å kompensere for pengene den mister dersom forslaget blir gjennomført.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi får rundt syv millioner kroner hvert år fra denne eiendomsskatten, og dersom vi mister disse pengene kan det få katastrofale følger for folk i kommunen, sier ordføreren.

Primærnæringen hardest rammet

Hol kommune har allerede vært gjennom flere år med innsparinger og kutt, på grunn av lave kraftpriser. Ordføreren sier han ikke skjønner hvordan kommunen kan klare seg med enda mindre penger.

– Endringene vil få store konsekvenser for tilbudet vi gir til innbyggerne. Det er disse vi må kutte, sier ordføreren.

Spesielt antall sykepleiere, hjelpepleiere og lærere står i fare for å kuttes, sier han.

– Vil slå tilbake

Kjøl sier kommunen kommer til å slå hardt tilbake mot regjeringen i høst, når ferien er over.

– Vi må få klart frem hvilke konsekvenser dette får for kommunen. Dette er et tverrpolitisk prosjekt som hele kommunen står sammen om, sier han.