Hopp til innhold

Svømmeanlegg slåss mot staten om momspenger: – Fryktelig urettferdig

Ringeriksbadet har fått Skatteetaten på nakken for andre gang fordi de tar inngangspenger. Redningsselskapet mener reglene jobber mot nordmenns svømmeferdigheter.

Ringeriksbadet

Ringeriksbadet, som er eid av kommunene Ringerike og Hole, krangler med Skatteetaten om de er et badeland eller ikke.

Foto: Jarrand Flokkmann / Ringeriksbadet

– Jeg synes vi blir dobbelt rammet. Det er fryktelig urettferdig. Hadde det kun vært lek og moro her, hadde jeg forstått det.

Det sier daglig leder ved Ringeriksbadet, Lars Gomnes.

Som et kommunalt eid svømmeanlegg får de kompensert momsen for inngangspengene. Men av konkurransehensyn, kan de ikke tjene for mye fra publikum, ifølge loven.

I mars fikk Ringeriksbadet et krav om tilbakebetaling på momskompensasjonen de har fått mellom 2013 og 2017 på 8,8 millioner kroner av Skatteetaten.

Dette mener Gomnes er helt urimelig, siden de stort sett utøver kommunale tjenester og har et tilbud for å bedre innbyggernes helse.

– For dem som betaler billett, så er dette folkehelse så det virkelig ljomer, sier Gomnes.

Ringerikes Blad omtalte saken mellom Ringeriksbadet og Skatteetaten først.

Daglig leder i Ringeriksbadet, Lars Gomnes

Lars Gomnes synes det er trist at det bygges anlegg for flere hundre millioner kroner som holder stengt fordi de ikke vil få Skatteetaten på nakken.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

«Økonomisk aktivitet»

Hvis et svømmeanlegg tjener nok på at publikum bruker anlegget til at det dekker enten bygge- eller driftskostnadene, kan det kalles for økonomisk aktivitet.

Dermed mister kommunen retten til å få igjen momsen siden de kan være i konkurranse med virksomheter som ikke har de samme momsgodene. Det gjelder selv om det ikke er noen andre svømmeanlegg i nærheten.

– Vi kan stenge hele dagen og ha et dårligere tilbud for publikum. Da vil Skatteetaten si at vi har full momskompensasjon, sier Gomnes.

Advokat Odd Hylland, partner i Svensson Nøkleby

Odd Hylland mener Ringeriksbadet måtte ha begrenset publikums tilgang til anlegget for å unngå momskravet fra staten.

Foto: Svensson Nøkleby

Ringeriksbadets advokat i saken, Odd Hylland, er overrasket over at Skatteetaten bruker ressurser mot en enhet som han mener ønsker å bruke et anlegg på en samfunnsøkonomisk god måte.

– De legger regelverket på strekk, og er i utakt med det som virker å være det politiske flertallets mening i dette spørsmålet, sier han.

Overskudd ikke et krav

Seksjonssjef i juridisk avdeling i Skatteetaten, Astrid M. Dugstad Tveter, sier de ikke uttaler seg om saker som er til behandling eller innholdet i disse.

På generelt grunnlag sier hun at kommunale svømmeanlegg som tar betaling for publikumsbading, kan miste rettigheten til momskompensasjon dersom aktiviteten etter sin art er økonomisk eller markedsmessig.

I dette ligger det imidlertid ikke et krav om overskudd for kommunen, sier hun.

Astrid M. Dugstad Tveter

Astrid M. Dugstad Tveter i Skatteetaten sier at dersom billettinntektene finansierer en for stor del av tilbudet, slår hensynet bak konkurranseregelen inn overfor private aktivitetstilbud.

Foto: NRK

Videre sier Dugstad Tveter at inntekter sett opp mot byggekostnader og driftskostnader hver for seg, vil derfor kunne gi grunnlag for å si at kommunen rammes av konkurranseregelen.

Dette beror på en konkret vurdering av den enkelte sak, sier hun.

Les også Gratis inngang skaper hygiene­utfordringer

Drammensbadet

Legger opp til kort åpningstid på nytt svømmeanlegg

Og det er ikke bare Ringeriksbadet som føler de må være forsiktige når det gjelder momskompensasjonen.

I Volda kommune vil et nytt svømmeanlegg med en prislapp på rundt 200 millioner kroner, uten moms, ved navn «Voldabadet» stå ferdig oktober 2024.

For å unngå en moms-smell har Volda kommune bedt om en forhåndsgodkjenning av Skatteetaten med en åpningstid på 32 timer i uken.

Anne-Britt Aambø Hallaråker, prosjektleder Voldabadet.

Leder i Stiftingen Voldabadet, Anne-Britt Aambø Hallaråker synes det å kalle et kommunalt svømmeanlegg for et økonomisk prosjekt merkelig.

Foto: Anne-Britt Aambø Hallaråker

Det faller ikke i god jord hos lederen for Stiftelsen Voldabadet, Anne-Britt Aambø Hallaråker.

– Dette vil redusere folkehelsegevinsten og mengdetreningen folk trenger for å bli svømmedyktige, sier hun.

Kulturbadet i Sandnessjøen i Alstahaug kommune kranglet med staten i seks år om momspenger. Der vant badet til slutt og slapp å betale 18 millioner kroner.

Les også Kommunen saksøkte staten – må punge ut i bassengstrid

Kulturbadet Sandnessjøen

Voksne er ikke så flinke til å svømme som de tror

Det at svømmeanlegg kanskje må begrense tilgangen for å få hjulene til å gå rundt, synes Redningsselskapet er synd. De mener svømmeferdigheter er ferskvare.

– Vi trenger åpne og flere basseng. Det er mange som er usikre på egne ferdigheter som ønsker seg kurs, noe det er dårlig kapasitet på, sier Tanja Krangnes.

Fagsjefen for drukningsforebygging sier at svømmeferdighetene til norske voksne ikke er så god som de skulle ønsket: kun seks av ti kan svømme 200 meter eller mer.

Tanja Krangnes, Seksjonsleder fagområdet drukning, Redningsselskapet.

Tanja Krangnes i Redningssentralen sier det er viktig med god tilgjengelighet av svømmeanlegg for den voksne befolkningen.

Foto: Redningsselskapet

Så langt har 64 personer mistet livet i drukningsulykker, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk.

I løpet av hele 2022 druknet 89 personer i Norge. 42 prosent av de som druknet i fjor var 60 år eller eldre, og ni av ti var menn.

– Vi tror det kan handle om at menn overvurderer egne ferdigheter, eller undervurderer risiko, forteller Krangnes.

Les også Disse barna bruker 5 minutter til bassenget – For andre ryker hele skoledagen

Hele Norge svømmer: Ylva Veslemøy Krogstad Bratsberg og klassekamerater i basseng

Må kanskje øke billettprisene

Den daglige lederen i Ringeriksbadet sier de vurderer å begrense åpningstidene om de ikke vinner frem mot Skatteetaten.

– Om vi ikke kommer i mål med å få full momskompensasjon, må vi se på løsninger som gjør at vi får det. Eller så må vi øke billettkostnadene, noe vi heller ikke ønsker, sier Gomnes.

Han er også klar over svømmeferdighetene til Norges befolkning. Gomnes mener de kunne jobbet mer med kurs for barn og voksne – hvis de ikke ble motarbeidet.

– Det er trygt og godt å lære å svømme i et innendørs basseng. Vi har kompetansen, så det er synd det er så vanskelig å drive fornuftig, sier han.

Daglig leder i Ringeriksbadet, Lars Gomnes.

Lars Gomnes sier de må ha mindre besøkende for at de skal få momskompensasjon fra Skatteetaten.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK