Rike kommuner blir rikere med Høyre

Bærum vil tjene en kvart milliard på Høyres skattemodell. Andre kommuner vil derimot tape millionsummer.

Erna Solberg

Mange kommuner vil tape store summer på Høyres skattemodell, mens Bærum tjener en kvart milliard kroner. Bildet av Erna Solberg er fra Unge Høyre skolevalgvake etter at partiet ble kåret til vinneren i årets skolevalg. Partiet fikk 28,3 prosent av stemmene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det kommer frem i en utregning som Kommunal- og regionaldepartementet har gjort.

Mange av kommunene som sliter i dag, vil måtte klare seg med 15–20 millioner kroner mindre i inntekter ifølge utregningen.

Einar Madsen

Ordfører Einar Madsen (Ap) i Eidsvoll sier det er kritisk for kommunen dersom de får mindre i kommunekassa.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det er helt krise. Dette er ikke bare noe bare jeg som ordfører er bekymret over, dette bør bekymre hele Eidsvolls befolkning, sier arbeiderpartiordfører Einar Madsen fra Eidsvoll.

– Usolidarisk politikk

Eidsvoll, Nes, Nesodden, Aurskog-Høland, Rælingen og Ås i Akershus er blant kommunene som vil tape mest på Høyres skattemodell for kommunene.

Det vil også Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Larvik, Ringsaker, Stange og Elverum.

Av utregningen går det fram at Eidsvoll kan få 18,7 millioner kroner mindre til bruk på skole og eldreomsorg. Kommunekassa er allerede skrapet, konstaterer Madsen.

– Dette vil ramme skoler, syke og gamle. Jeg skjønner ikke hvorfor Høyre vil gi rike kommuner mer og fattige kommuner mindre, sier Madsen til NRK.

Det er Kommunal og regionaldepartementet som har regnet på effekten av Høyres forslag, som innebærer blant annet å gjeninnføre kommunal selskapsskatt og endre dagens system der rike kommuner sponser fattige kommuner.

Statssekretær Anne Beathe K. Tvinnereim fra Senterpartiet kaller grepene usolidariske, og sier noen skattesterke kommuner vil tjene grovt på omleggingene.

– Vi ser at Bærum og Asker til sammen kommer til å sitte igjen med 350 millioner kroner ekstra med Høyres forslag.

– Det skjønner jeg at Bærum og Asker gjerne vil. Problemet er at det går på bekostning av andre kommuner som har dårlig inntektsgrunnlag i utgangspunktet, sier Tvinnereim.

Vil belønne næringslivet

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Statssekretær Anne Beathe K. Tvinnereim fra Senterpartiet kaller Høyre sin skattepolitikk usolidarisk.

Foto: Beate Riiser / NRK

En svart minibuss med et stort bilde av Erna på siden ruller inn i Eidsvoll sentrum. Bussen med Høyres stortingskandidater fra Akershus om bord var torsdag innom alle de 22 kommunene i fylket.

Ifølge departementets regnestykke vil 15 av disse få mindre penger med Høyre ved spakene, noe finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre avviser.

– Dette er gammelt gruff fra Senterpartiet. Dette utspillet har de kommet med annenhver måned det siste året, og det er oppspinn. Det er åpenbart at Senterpartiet begynner å bli desperate før valget.

Det Sanner derimot mener er riktig, er at Høyre vil belønne kommuner med mye næringsliv.

– Dersom man legger til rette for gründere og for små og store bedrifter, får kommunene beholde litt mer av sine egne skatteinntekter. Det er det Høyre vil.

– Betyr ikke det at kommuner som har mye næringsliv og skatteinntekter blir rikere på bekostning av kommunene som har lite næringsliv?

– Poenget med å la kommunene få beholde en liten andel av selskapsskatten er at kommunene skal få noe igjen for å legge til rette for bedrifter.

Mens Høyre beskylder Senterpartiet for å bakvaske Høyres kommuneopplegg, er påstanden til Senterpartiet at Høyre vil skjule sannheten om hvordan de fattigste kommunene vil rammes av Høyre sin politikk.

– Vi har bedt Erna Solberg om å konkretisere hva det er hun mener skulle vært regnet annerledes, og det har hun ikke svart på. Det tolker jeg som om dette er et regnestykke vil de ikke snakke høyt om før etter valget, avslutter Tvinnereim i Senterpartiet.

Jan Tore Sanner

Høyre besøkte torsdag alle de 22 kommunene i Akershus. 15 av disse kan tape millioner på Høyre sin politikk, ifølge en utregning som Kommunal- og regionaldepartementet har gjort. Det er ikke Jan Tore Sanner (bildet) fra Høyre enig i.

Foto: Dag Aasdalen / NRK