Ridderne i dukkehuset

Dansekompaniet Floornights har etter ni år med grus mellom fingrene endelig fått bedre underlag å spinne hårrøttene på. Fredag står de på scenen med Espen Askeladd som inspirasjonskilde.

Et dukkehus på Det Norske Teater

Niusha Almassian og resten av Floornights ved Det Norske Teatret.

Foto: Line Dybwad-Olsen

Et Dukkehus er gruppas tredje egenproduserte teaterforestilling.

Inspirert av Espen Askeladd

Men denne gang har de fått etterlengtet innpass ved Det Norske Teatret, og er det første og eneste breakdancekompaniet som får sette opp sin egenproduserte forestilling ved en av teaterets scener.

Historien om den unge mannen som går seg vill og ender opp i et hjemsøkt hus med en stor dukkesamlingen, er oppdiktet av regissør Ahmed Dadi, og ifølge han selv er den tatt ut av hans eget hode.

- Men litt inspirert av Espen Askeladd kanskje.

Niusha Almassian

Niusha Almassian spiller den unge mannen som går seg vill i Et Dukkehus.

Foto: Line Dybwad-Olsen

- Ønsker at flere får øynene opp for oss

Tross en utsolgt premiereforestilling ønsker Dadi at flere enn danseentusiaster tar turen til Kristian IVs gate i løpet av helgas og neste ukes, i alt, fem forestillinger.

- Jeg skulle ønske det var flere teaterfolk som kom og så på. Nå er det flest dansere som ser, de som har hørt om oss og vet hvem vi er. Vi vil jo at andre i kulturnorge kunne få opp øynene for kompaniet vårt, sier Dadi til NRK Østlandssendingen.

For av de elleve medlemmene i kompaniet finner vi også to skuespillere, som bidrar til å gjøre gruppa mer enn et rent dansekompani. Se kompaniet på MySpace .

- Det er et profesjonelt kompani, vi trener hver dag og over halvparten av oss har det som levebrød, forteller 27 årige Dadi.

- For det meste selvlært

Medlemmene møttes i ungdomskulturhuset X-ray i Brenneriveien nederst på Grünerløkka i 1999, og siden har det gått i en hel del breakdance, som for det meste er selvlært, ifølge Dadi, som selv er født og oppvokst i bydelen.

Gruppa har tidligere opptrådt med to egenproduserte forestillinger i kulturhuset MS Innvik, men har hele tiden hatt et ønske om å nå opp på større scener.

Et Dukkehus med Floorknights

Floorknights i oppsetningen Et Dukkehus, ved Det Norske Teatret.

Foto: Line Dybwad-Olsen

- Planen er å kunne gjøre forestillinger på store teater og være anerkjent som en profesjonell gruppe. Vi vil jo som alle andre, jobbe på store, proffe scener. Til nå har det stort sett vært dansing på gatenivå, foklarer regissøren.

Konkurrerer i Skandinavia

Breakdance-miljøet i Norge har, ifølge Dadi vokst i de senere årene, og kompaniet reiser mye rundt og deltar i konkurranser, både i Norge og resten av Skandinavia.

Nivået skal man ikke spekulere i, med seg har de blant andre Dansefeber-deltaker Navid Rezvani.

Støtte fra Norsk kulturråd

Norsk kulturråd har gitt 330 000 kroner i støtte til oppsetningen som allerede har solgt ut alle de 120 plassene til premieren fredag kveld.

Men sjansen byr seg igjen på lørdag og tre dager i neste uke. Kanskje blir de også å se på en større scene om ikke så altfor lenge. Hvis regissøren får det som han vil.