Hopp til innhold

Ribbet for ribbe

Den store priskrigen på ribbe har tømt butikkhyllene i Norge. Nå må det importeres 400-500 tonn for å mette behovet frem mot jul.

Ribbe

Statens landbruksforvaltning (SLF) tror lagrene av frossen ribbe i stor grad vil være solgt i forkant av julesesongen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

November ble en skikkelig grisefest for ribbelskerne. Butikkene kriget om å selge billigst mulig ribbe og forbrukerne takket med å fylle opp fryserne til randen.

Men behovet er ikke på langt nær dekket. Problemet nå er at det nesten ikke er noe ribbe igjen.

Det bekymrer Statens landbruksforvaltning (SLF), som tror lagrene av frossen ribbe i stor grad vil være solgt i forkant av julesesongen.

– Markedssituasjonen har blitt endret av dagligvarehandelens bruk av ribbe som lokkevare og konkurransen kjedene i mellom om lavest pris. Dette har medført bekymring for at tilgangen på ribbe de siste ukene før jul blir for liten i forhold til etterspørselen, opplyser SLF i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grisebillig ribbe

Etter en ellevill priskrig på svineribbe i november er det blitt akutt mangel på den ettertraktede råvaren til julemiddagen.

Foto: Frode Meskau / NRK

Kutter tollen

Nortura har nå bedt om en tollnedsettelse på ribbe for å hindre alvorlige markedsforstyrrelser. Ifølge Nortura vil det være manko på mellom 400-500 tonn ribbe/sideflesk med ben i det norske markedet fram til jul.

Nortura har nå fått viljen sin og SLF har satt tollsatsen ned til kr 30,00 per kg. Sist gang det skjedde var i 2002. Bestemmelsen har også blitt brukt i 2000 og 1997.

Ifølge pressemeldingen tar det 10-14 dager fra vedtaket er fattet, til importert ribbe er å finne i butikkene.

SE TV-REPORTASJE:

Video Ribbekrig

– Blir vanskelig

Direktør Hans Thorn Wittussen i Nortura Totalmarked tror imidlertid det blir krevende å skaffe nok ribbe fra utlandet på så kort tid.

– Det er mest aktuelt å kjøpe fra Sverige, Danmark og Finland og kanskje også Tyskland. Men det blir vanskelig å få tak i 400 til 500 tonn på noen få uker, sier Wittussen til Bondebladet.no.