Revevalpen Kasper oppdras som hund

NORE OG UVDAL (NRK): Kasper var døden nær etter å ha blitt forlatt i en åker. Nå får reven hjelp til å takle livet av elghunden Arja.

Revevalpen Kasper ble funnet forlatt på et jorde i Trøndelag. Han ble tatt hånd om, og etter hvert ble han flyttet til Langedrag Naturpark. Her har han fått elghunden Arja som fostermor, og han har slått seg til ro med Arja og andre nye venner.

En dag i mai blir en forkommen liten revevalp funnet av en bonde i en åker i Trøndelag. Den lille valpen er svak og avmagret, men med mat og pleie kommer den heldigvis raskt til hektene.

Deretter fortsetter ferden til Langedrag Naturpark i Nore og Uvdal. Der skal den pelskledde sjarmøren lære seg noen husregler. Det sørger jämthunden Arja for.

Revevalpen Kasper blir holdt i ørene av elghunden Aja

Elghunden Arja finner seg ikke i alle revestreker fra Kasper.

Foto: Gro Saugerud / Privat

Læremester på fire bein

– Arja er læremester og fostermor for både Kasper og to fjellrever. Hun er så rolig og ekstremt tålmodig, og vi bruker henne aktivt når vi trener valpene, forteller hundetrener Gro Saugerud.

Sammen med dyreansvarlig Anne Grete Lindvik har hun tilbrakt sommeren på Langedrag for å lære den lille rødreven å tilpasse seg oss mennesker.

– Vi pleier å invitere folk inn til revene. Da er det viktig at den er trygg. Den må lære seg å bli håndtert av oss, sier Lindvik, som er Arjas eier.

Elghunden Arja er dagmamma for reven Kasper.

Elghunden Arja er dagmamma for reven Kasper.

Foto: Gro Saugerud

Jakthunden Arja har vært fostermor for både elgkalver, villsvin og rådyr. Nå står rødrev for tur.

– Arja er helt unik. Hun er egentlig jakthund, men er grenseløst snill og tålmodig med dyrene, sier Saugerud.

Det noe uvanlige vennskapet får deg kanskje til å tenke på Disney-filmen «Todd og Copper: To gode venner». Filmen fra 1981 handler om rødreven Todd og blodhunden Copper, som blir venner mens de er unge.

Kasper ser allerede ut til å stortrives i selskap med både hund og mennesker.

– Noe av det første vi gjorde var å sette Arja og Kasper sammen. I starten var reven litt redd, men nå er Arja dagmamma, forteller Saugerud.

Trenes som en hund

Veien er lang fra en åker i Trøndelag til et reveliv på Langedrag. Kasper sitter på en liten plastbøtte, mens trener Gro Saugerud sitter taus med godbiten i hånden. I dag skal han lære å ta på seg sele.

Reven Kasper lærer å ta på seg sele.

Gro Saugerud lærer Kasper å ta på seg sele.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Han skal gjøre alt frivillig. Kasper skal ikke tvinges til noe, sier Saugerud.

I løpet av kort tid har hun fått lov til å ta på selen. Da vanker det en ekstra godbit på Kasper. I bakgrunnen følger Arja nøye med.

– Jeg holder bare selen frem. Så er det opp til Kasper å stikke hodet inn. Gjør han det får han en belønning, og til slutt gjør han det av seg selv helt frivillig, forteller Saugerud.

En rev til å klatre

Det er første gang en rødrev har fått innpass på Langedrag. Selv om de to trenerne har erfaring med fjellrev, er det mye som er nytt. Kasper er både større og kvikkere enn sine fjellvante slektninger.

Kasper er en rev til å klatre

Kasper er en rev til å klatre.

Foto: Gro Saugerud / PRIVAT

Denne uka fikk Kasper besøke fjellrevvalpene Jesper og Jonatan for første gang. Allerede fra første øyeblikk var de verdens beste venner. Nå skal de «tre røverne» leve livet sammen på Langedrag.

– Det skjer hele tiden noe nytt. I dag fikk vi se at rever faktisk kan klatre i trær, sier Gro Saugerud.

– Tror Kasper han er en hund?

– Det er mulig han tror han er en elghund. I så fall sliter han litt, ler Saugerud.