Politiet jobber på et drapsåsted på Borgenhaugen i Sarpsborg fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rettssak etter konedrap i Sarpsborg

Oppsummert

En 35 år gammel mann fra Syria er tiltalt for drap på sin egen kone i romjula 2018 og uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn i februar 2017. Torsdag 7. mai starter rettssaken mot ham i Sarpsborg tingrett.

 • Barnevernet vitner for lukket rett

  Det er nå to ansatte i barnevernet som skal forklare seg i saken. Aktor påpeker at de to har taushetsplikt og henviser til loven når han ber om at vitnene skal forklare seg for lukket rett. Media får dermed ikke følge denne delen av rettsforhandlingene.

 • Retten tar pause

  Etter å ha spurt ut broren til tiltalte i tre sammenhengende timer, tar retten nå en pause. Tingrettsdommer Ragnhild Borgerud ber partene om å spisse spørsmålene sine og tenke over tiden som blir brukt. – Hvis vi bruker like lang tid som med dette vitnet, så kommer vi ikke i mål, sier hun. Borgerud sier også at to vitner som skulle forklart seg etter pause må bli utsatt til neste uke. Etter pausen er det to ansatte i barnevernet som skal forklare seg.

 • Ba tiltalte om å dra til sykehus

  De to brødrene i Sverige og Russland snakket både med tiltalte og hverandre den aktuelle morgenen. Brødrene prøvde å overtale tiltalte til å dra til sykehuset med sønnen som var skadet, slik at barna kunne fortelle hva som hadde skjedd. I et avhør med politiet har broren forklart at tiltalte gikk med å dette og at han tok med barna til bilen. – Men han glemte å ta på barna sko og gikk tilbake til huset for å ta på dem sko. Politiet kom da de var på vei til huset, leser aktor opp fra politiavhøret. Onsdag forklarte krimteknikere fra politiet at de fant to nettbrett og en genser med blod i bilen. I gangen i huset fant de også en bilnøkkel med blod på låseknappen.

 • Ble oppringt på drapsdagen

  Broren i Sverige ble kontaktet på mobilappen Whatsapp morgenen den 28. desember i 2018. Han ble da oppringt av en tredje bror som bor i Russland. – Han sa til meg «broren din har drept kona si». Jeg trodde selvfølgelig ikke på ham, for det var det siste jeg kunne tenke meg at han kunne gjøre, forklarte han. Broren i Russland videresendte deretter et bilde av den døde kvinnen. – Da fikk vi vite at det var sant.

 • – Hadde psykiske problemer

  Broren forteller at den tiltalte mannen har slitt med psykiske problemer etter at han kom til Norge og at han slet med å få hjelp for disse problemene. Mannen skal ha fått medisiner for å takle problemene. – Han fikk medisiner da han gikk til psykiater. Problemet var at de fikk ham til å sove, og han ville ikke sove, forklarte broren.