Restaurant Fabel gjenoppstår

Litteraturhusets leder Merete Lie er sjeleglad for at de igjen har et mattilbud til de besøkende.

Merete Lie
Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

– Vi er veldig glad for at det åpner igjen, sier Lie.

– Vi har merket det godt på kroppen de ukene som dørene har vært stengt der nede. Det blir hyggelig med liv og røre i første etasje igjen. Og det blir enklere for oss å betjene kundene våre med mat og drikke.

Litteraturhus i Fredrikstad

- Litteraturhuset Fredrikstad har følt på kroppen at det ikke har vært matservering her, sier leder Merete Lie.

Foto: NRK

Restauranten Fabel skulle bli Fredrikstads og regionens ledende matsted, men eierne Glomma Mat og Vinhus AS ble begjært konkurs av kemneren, og dørene ble stengt den 14. mars.

Det ble tidlig klart at driften av Fabel hadde påført selskapet en milliongjeld. Bostyrer Arne Sekkelsten sa allerede i mars at gjelden var på minst fire millioner kroner, senere anslag har ligget på opptil det dobbelte.

Nye koster

Ifølge en pressemelding fra Fredriksborg Eiendom, som eier bygget til Litteraturhuset Fredrikstad, er nå en ny, lokal eiergruppe på plass, som består av Tobias Gustafsson, Christian Unterweger, Arne Andreassen og Martin Borgaas. Alle har erfaring fra restaurantdrift, enten lokalt eller i hovedstaden.

– Vi har brukt mye tid på denne prosessen etter at Fabel gikk konkurs i mars, fordi vi var opptatt av å finne en stødig driver som vi har tro på og som vi tror kan ta med seg det beste som var i Fabel på den videre ferden, sier Morten Fredriksen i Fredriksborg Eiendom AS.

DOK: 14 får det den trenger

Ikke minst med tanke på den prestisjetunge fotofestivalen DOK: 14, som skal arrangeres i slutten av mai, så var det viktig at det var et mattilbud på plass i huset igjen, sier Merete Lie.

Litteraturhuset fikk fornyet tillit etter at de arrangerte festivalen for første gang på vårparten i fjor.

– Det var helt nødvendig å få på plass restauranten og få åpnet førsteetasjen til DOK:14. De var her i fjor, og det var en så god opplevelse at de kom tilbake i år.

– Og det henger sammen med både tilgjengeligheten på mat og drikke, og totaltilbudet på huset. Det har vært veldig viktig å sørge for at vi får et godt arrangement der, fortsetter Lie.

Brannskadene snart reparerte

Konkursen var heller ikke det eneste dramatiske som traff Litteraturhuset på senvinteren. Deler av rom, inventar og hele takterrassen tok fyr- tre dager etter at Fabel måtte stenge.

FREDRIKSTAD (NRK): Politiet ba folk holde avstand til Litteraturhuset i Fredrikstad, da det ett år gamle hundremillionersbygget tok fyr.

Renoveringen er i ferd med å sluttføres nå, bekrefter Litteraturhusets leder.

– Det går bra. Det er i rute. Kafeen åpner 9. mai, og da er også takterrassen ferdig. Nå legges siste hånd på verket. Det er veldig hyggelig, sier Lie.