Hopp til innhold

Renovasjonsetaten får ny sjef etter søppelkaoset

Pål A. Sommernes går av som direktør i Renovasjonsetaten som følge av søppelkaoset i Oslo.

Søppel Ekeberg

Tidligere mandag varslet Rødt at partiet ville fremme mistillitsforslag mot miljøbyråden i Oslo dersom ikke kontrakten med Veireno ble hevet. Nå går sjefen for Renovasjonsetaten i Oslo kommune av.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Det er Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo, som har tatt initiativ til direktørens avgang.

– Det er viktig for meg å raskt få gjenopprettet tilliten til avfallsinnhentingen hos innbyggerne i Oslo. For å få kontroll på avfallsinnhentingen, er det nødvendig med nye krefter, sier hun i en pressemelding.

– Jeg har derfor valgt å sette inn en av våre mest erfarne ledere, nåværende kommunaldirektør i Byrådsavdeling for finans Arild Sundberg, i stillingen.

– Jeg har etter initiativ fra byråden og etter dialog med Byrådsavdeling for miljø og samferdsel, kommet frem til at det beste for Oslo kommune og Renovasjonsetaten, er at jeg trekker meg som direktør, sier direktør i Renovasjonsetaten, Pål A. Sommernes.

Pål A. Sommernes vil nå få andre oppgaver i kommunen.

Vil ikke kommentere ytterligere

Pål A. Sommernes

MÅ GÅ: På oppfordring fra miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) trekker Pål A. Sommernes seg som direktør for Renovasjonsetaten.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

– Jeg har ingen kommentarer i forbindelse med min fratreden som direktør i Renovasjonsetaten utover det som fremgår av utsendte pressemelding fra Byrådsavdeling for miljø og samferdsel, forklarer Pål A. Sommernes.

I pressemeldingen fra byrådsavdelingen står det at Deloitte har fått i oppdrag fra byrådet å foreta en nærmere gjennomgang av anskaffelsen og kontraktsoppfølgingen av avfallshåndteringen og Veireno. Oppstartsmøtet med Renovasjonsetaten var tidligere mandag.

– Inntil utfallet av Deloittes undersøkelser foreligger, finner jeg som ansvarlig direktør i Oslo kommune, Renovasjonsetaten, det ikke riktig å gi ytterligere kommentarer, sier Sommernes i pressemeldingen.

Det blir kommunaldirektør i Byrådsavdeling for finans, Arild Sundberg, som nå konstitueres som direktør i Renovasjonsetaten fra tirsdag 17. januar 2017.

Skal rydde opp i byens søppelfloke

– Den første jobben blir å gå igjennom med dem som kan renovasjon bedre enn meg, hvordan er opplegget og hva har de gjort, sier Sundberg om hva som venter ham i jobben.

Han forteller også at han har planer om å dra ut i Oslo for å se hvordan tilstanden er.

– Hvor lang tid gir du deg selv til å få orden på dette?

– Jeg ønsker sammen med medarbeidere å få ting på stell så fort som mulig. Jeg opplever at man beveger seg i den retningen.

– Men hjelper det å bytte ut direktøren i en så stor floke som dette?

– Ledelsen og styring er viktig i alle store prosesser. Jeg kan litt om det og det har jeg tenkt til å bidra med.

Trenger å skape ny tillit

Gruppeleder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, mener det kan være en god idé at Sommernes overlater stillingen til nye krefter.

– Det er viktig at folk i Oslo skal ha tillit til at søpla blir henta. Jeg tror at dette kan være en fornuftig løsning å starte med, men jeg tror ikke det i seg selv løser problemet, sier han.

Men han forutsetter nå at byrådet får orden på søppelhentingen i hovedstaden.

– Byrådet må se på alle sider av kontrakten med Veireno og det må juristene gjøre. Det er viktig at vi tar oss tid til å gjøre disse vurderingene på en grundig måte, så det får ta den tida det tar, sier Jacobsen.