– Det er kritisk at man skal stenge ned en kantine som er et så viktig fellesareal på skolen. Det er et av de viktigste møtepunktene for elevene.
Bjørn-Egil Tørrissen er leder for Elevorganisasjonen i Viken.
Foto: Elevorganisasjonen i VikenDet sier leder i Elevorganisasjonen i Viken, Bjørn-Egil Tørrissen.
Bakgrunnen er at rektor ved Eiker videregående skole, Jan Helge Russnes, vil komme mobbingen ved skolen til livs.
Der beskrives kantinehverdagen som: «Blikking. Utfrysing. Egne plasser for de kule i kantina. Mobbing og uthenging på sosiale medier.»
– Grupperingene er koblet til etablerte og planlagte russebusser. Det er et sosialt hierarki, en markering – og det har foregått i kantina, sier Russnes.
For å sende et kraftig signal til elevene valgte han derfor å stenge skolens kantine for samtlige 540 elever. Den åpner ikke før elevene har skjerpet seg.
- Hva mener du bør gjøres for å stanse mobbingen? Si din mening nederst i saken.
Rektor Jan Helge Russnes sier han valgte å stenge kantina for å statuere et eksempel som skal være en «wake up call» for elevene.
Foto: Henning Rønhovde / NRKMener utenforskap er et økende problem
Men selv om elevrådsleder på skolen, Selma Ausdal-Gunneriusen, støtter rektorens avgjørelse, er ikke Elevorganisasjonen nødvendigvis enig i tiltaket.
– Det å la elevene møte hverandre og bli kjent med hverandre hindrer mobbing, mer enn det skaper mobbing, sier Tørrissen.
Andreas Aronsen (sekretær i elevrådet) og elevrådsleder Selma Ausdal-Gunneriusen ved Eiker videregående skole.
Foto: Henning Rønhovde / NRKHan understreker at han ikke kjenner til hvordan miljøet er ved Eiker videregående skole, men at de heller ville foreslått en «omorganisering» av kantina.
– Hvis tredjeklasse og russen kaprer mange bord, kan man omorganisere bordoppsettet i kantina. Ha flere lærere som har tilsyn der og passer på at ting går greit for seg, forklarer Tørrissen.
Han forteller at i Viken er elevorganisasjonens oppfatning at problemet med utenforskap i skolen har vært økende siden pandemien.
Elevene ved skolen sier at det skrives ufine ting på sosiale medier.
Foto: Henning Rønhovde / NRKMå sette inn flere tiltak for å stanse mobbingen
– Hvis det har satt seg en ukultur, så er det aller viktigste rektor skal gjøre å iverksette tiltak som sørger for at det er trygt å komme på skolen nå, sier Henrikke Bugdø-Aarseth. Hun har ansvaret for videregående skole hos ombudet for barn og unge i Viken.
Henrikke Bugdø-Aarseth har ansvaret for videregående skole hos ombudet for barn og unge i Viken.
Foto: Viken FylkeskommuneHun mener at å stenge kantinen først og fremst kun kan være et krisetiltak, slik at man får tid til å jobbe med andre alternativer.
– Så må man se på hva man kan gjøre for at det skal bli trygt og godt å være i kantinen igjen, legger hun til.
Bugdø-Aarseth understreker allikevel at det trengs å settes inn flere tiltak for å stanse mobbingen.
– Det er viktig å få elevene på banen og la de medvirke. Hva er det vi kan gjøre på vår skole nå, som gjør at det er trygt og godt å være der. For det er tydelig at russekulturen preger miljøet akkurat nå, forklarer Bugdø-Aarseth.
Hun foreslår blant annet å koble på elevrådet for å finne løsninger.
– Det er viktig at russestyret samarbeider med elevrådet. De er begge valgte ledere av elevene sine. Et godt samarbeid, sammen med rektor, kan være med på å få til at det blir fint på skolen igjen og at denne kantinen etter hvert kan åpnes.
Sofaen bakerst på bildet er ifølge elevrådslederen den mest populære i kantina. Der er det ikke bare å sette seg for hvem som helst.
Foto: Henning Rønhovde / NRKMen hun påpeker at man må bli kvitt russebordene og ukulturen som skaper et utrygt skolemiljø.
– En stengt kantine er ikke det eneste tiltaket som hjelper. Det er ett tiltak som kan være en kort tid, men så må man få alle på banen for å hjelpe til.
Også Elevorganisasjonen i Viken mener elevrådet har en viktig rolle fremover.
– Elevrådet har full mulighet til å blant annet bestille foredrag fra oss eller fra ombudet i Viken, de kan ha temadager eller ulike ting for å forebygge mobbing. Det viktigste er å ta tak i dette, sier Tørrissen.
- Hva mener du skolene bør gjøre for å bekjempe utenforskap?
Velkommen til dialog hos NRK. Siden du er pålogget andre NRK-tjenester så slipper du å logge inn på nytt her, men vi trenger ditt samtykke på våre brukervilkår for dialog på nett