Den er her allerede

Mildværet og gråværet på Østlandet er supert – for flåtten. Den lille blodsugeren har allerede bitt seg fast – bokstavelig talt.

Tid for flått

Vi liker den ikke, men har trodd vi var trygge om vinteren.

Foto: Renate Krangsaas

Flåtten har gitt mange dramatiske avisoverskrifter de siste somrene, og nå kan redaktørene igjen finne frem de fete typene, med opplagstall i blikket.

For i år blir det rekordtidlig sesongstart – kanskje for flåttforsidene, men i alle fall for flåtten selv.

Det spesielle været på Østlandet i vinter har lokket frem flåtten, også i strøk langt fra kysten.

– Vi ser at flåtten er i aktivitet selv om vinteren så lenge det er bart og mildt. Fem plussgrader er en helt fin temperatur for flåtten, sier Preben Ottesen. Han er avdelingsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og Norges ledende ekspert på flått.

Også i innlandet

Preben Ottesen, avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet

Preben Ottesen er avdelingsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og Norges ledende ekspert på flått.

Foto: Anne Lene Solbakken

– Vanligvis varer flåttsesongen fra april til november. Men når det blir langvarig periode med plussgrader kan blodsugeren stikke fram allerede på vinteren, særlig på Vestlandet, eller i kystnære strøk, sier han

Men nå har flåtten våknet til live også i områder der det vanligvis er hard vinter på denne tiden av året. Buskerud er i hovedsak et innlandsfylke, men nå melder flere dyreklinikker at de allerede har hatt pågang fra katte og hundeeiere som må ha flåttmiddel, fordi dyrene er angrepet.

– Vi ser at sesongen flåtten trives i har økt med ca. to uker på våren og to uker på høsten siden 60-tallet. Det vil si en måneds lengre flåttsesong, sier Ottesen.

Ikke helårsflått

Alfred får flåttdråper

På tide å finne frem flåttdråper eller flåtthalsbånd?

Foto: Elise Øygaren / Illustrasjon

Mange kan frykte at det etter hvert blir flåttsesong hele året, men flåtteksperten har ikke helt tro på det.

– Det kommer jo an på hvordan klimaprognosene slår til, men det er ikke noe som tyder på helårsbestand av flått over hele landet. Derimot vil området der det blir varmt nok til at flåtten kan være aktiv hele året utvides.

Men er flåtten like farlig om vinteren?

– De bærer nok Borrelia med seg ja, så faren er like stor som på sommeren, sier flåtteksperten.