Hopp til innhold

– Nå er det masse, masse bær

Kom deg ut. Nå bugner det av kantarell og blåbær i skogen.

Blåbær i bøtte/spann

BUGNER: Det tar ikke lang tid å fylle et spann med blåbær. I år er bærsesongen rekordtidlig.

Foto: Victoria Ose / NRK

For allerede nå så kan du plukke blåbær i skogen, og det er spådd en kjempegod bærsesong, skal vi tro bærplukker Berit Sæbø i Fredrikstad.

Berit Sæbø

MASSE: Berit Sæbø har funnet masse blåbær i skogen allerede.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Det er masse blåbær allerede – ikke alt er like modent, men det er masse, masse bær. Jeg var ute og teltet på en holme i Vansjø for noen dager siden, og der krydde det av bær, forteller hun.

Blåbær

BLÅTT: Blåbærene er i skogen, men det er ikke så mange som plukker ennå.

Foto: Victoria Ose / NRK

Plukker sopp helt til jul

– Dette er rekordtidlig. På de femti årene jeg har plukka bær, så har jeg aldri opplevd å finne modne blåbær så tidlig, sier Reidun Braathen. Hun er leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, og at sier at bærene er klare fjorten dager før tida, og at bærsommeren ser ut til å bli knallbra.

– Ja, i slutten av juni er tidlig. Jeg har sett at folk melder om at blåbærene er her allerede. Dette er svært væravhengig, og i år har vi hatt en lang og varm forsommer, og det gir tidlig bærhøst – som ser ut til å bli bærsommer i år, forteller Reidun Braathen til NRK.

Bærsesongen ser ut til å bli god – men det gjør jammen soppsesongen også. Snart kan du plukke sopp hele året.

Reidun Braaten

TIDLIG: Reidun Braaten i Norges sopp- og nyttevekstforbund forteller om en tidlig sesong.

Foto: Privat

– Vi pleier å kunne plukke kantarellen før sankthans, men i år har vi kunnet plukke skogens gull helt siden i slutten av mai. Kantareller kan vi plukke langs hele kystlinja opp til Møre og Romsdal, og klimaendringene fører til at vi noen steder kan plukke kantareller helt til jul, sier Reidun Braathen.

Kantarell

KANTARELL: Dette bildet er fra mai i år, der kantarellen er å finne flere steder allerede.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Økende trend

– Om det blir mye kantarell avhenger av hvor mye fuktighet det er, og hvor varmt det er, og i år har det vært perfekt på alle måter, fortsetter hun.

Flere og flere benytter seg av muligheten til å høste både sopp og bær på egen hånd.

– Vi ser at dette er en økende trend, og vi har fått 350 nye medlemmer i foreningen vår bare hittil i år. Det er stort sett yngre mennesker fra hele landet som kontakter oss. De er interessert i kortreist, sunn og ren mat. Og det får de ved å bare gå ut i skogen, avslutter hun.

Berit Sæbø

UT: Kom deg ut i skogen, er Berit Sæbøs råd. Der venter blåbærene.

Foto: Victoria Ose / NRK