Hopp til innhold

Mer populært enn noen gang å leie kysthytte

Oslofjorden friluftsråd opplever den beste sesongen noensinne for utleie av kystledhyttene.

Homlungen Fyr

Hyttene til Oslofjordens friluftsråd er mer populære enn noen gang. Mest ettertraktet er Homlungen fyr på Hvaler.

Foto: Kyrre Hurum / Oslofjordens Friluftsråd

Aldri før har så mange leid så mange hytter langs kysten fra indre Oslofjord og ned til Arendal.

Oslofjorden friluftsråd kan melde om rekordhøy utleie av de 45 hyttene sine så langt denne sommeren, sier nestleder i Oslofjorden friluftsråd, Kjetil Johannessen.

– Dette er en rekordsesong for oss. Det er all time high og den beste sesongen siden vi startet med kystledhytter i 97/98 i indre fjord, sier han.

Allerede rundt 20. juli hadde det totale tallet på utleiedøgn passert alle overnattingene i 2013. Da var hyttene utleid i til sammen 20.200 døgn i løpet av sesongen.

  • Les også:

Oppsving i bruken

Kjetil Johannessen

Nestleder i Oslofjorden friluftsråd, Kjetil Johannessen, sier at sommeren er en rekord.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Folk har søkt til kysten og fullbooket mange av hyttene gjennom nettsidene til OF.

– Det har vært en fantastisk sommer særlig de siste ukene, men egentlig helt fra i våres. Vi har opplevd et bra oppsving i bruken av kystledhyttene. Det er veldig morsomt å se at brukerne er der ute, og at disse gamle, flotte husene og hyttene blir brukt, sier Johannesen.

De første hyttene åpner rundt påske, mens de fleste er åpne fra 1. mai. Hvor lenge sesongen varer varierer fra hytte til hytte, men de fleste stenger i oktober.

Den mest populære hytta ligger på Homlungen fyr i Hvaler kommune.

– Der ligger vi på nærmere 150 bookingdøgn hittil i år. Vi har omtrent 45 hytter i hele Oslofjorden, men Homlungen fyr troner på toppen.

Under hele sesongen i fjor var hytta utleid i 161 døgn. Andre hytter som har stor økning er Bergholmeni Drøbaksundet, Svartåshytta i Vestby kommune, Tåkeklokka i Frogn kommune og Tjønneberget ved Tønsberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bakkeskjær

Bakkeskjær ved Holmsbu i Buskerud er en av Oslofjordens friluftsråd hytter.

Foto: Asle Hella / NRK

Nyter utsikten på egen øy

Kystledhyttene er på ingen måte luksushytter hva standard og interiør angår. Du må ta med sengetøy selv, stå for rengjøring og det noen ganger uten innlagt vann.

Senger på Bakkeskjær

Mange av hyttene er enkle. Slik ser sengene ut på Bakkeskjær.

Foto: Oslofjordens Friluftsråd

– Her er det rett og slett uterommet utenfor hyttene som er det viktigste for brukerne. Her kan man bo på en egen øy eller ha et fantastisk uterom. Da er det ikke så farlig om kjøkkenløsningen er litt enkel og det ikke er lagt inn vann. Det handler om å sitte ute og sprike med tærne i sjøkanten, nyte sola og ha en fantastisk sjøutsikt, sier Johannesen.

Men, det kan bli bedre. For med rekordbooking kan årets utleie gi overskudd.

– Hvis det blir litt ekstra booking i år kan det godt hende vi får litt ekstra midler til å sette i stand noen av hyttene litt ekstra til neste sesong. Da er det mulig at vi bytter ut noen kjøkkenløsninger her og der og gjør litt små justeringer.

Hvis du vil ut av byen og ut til kysten for en forholdsvis rimelig penge, det koster et par hundrelapper per seng per døgn, er det fortsatt noen hytter ledige den siste uka før skolen begynner igjen.

  • Les også: