Rekordspill i ny drakt

Onlinespillet World of Warcraft har 6,5 millioner brukere. Denne uken var utviklerne i Oslo for å vise fram sitt nye spill, The Burning Crusade.

Blood Elf sloss med elemental
Foto: Blizzard

The Burning Crusade er et av de mest etterlengtede spillene i år. Selv om det egentlig bare er en utvidelse av online rollespillet World of Warcraft.

Kom i stemning: hør musikk fra det nye spillet!

World of Warcraft (WoW) overrasket alle, inkludert produsentene, da spillet slo alle tidligere rekorder og ble det desidert mest populære nettspillet noen sinne.

De har for tiden 6,5 millioner spillere verden over, én og en kvart million av dem er Europeere.

Da WoW skulle lanseres i Europa sa analytikere at de kunne forvente et sted mellom 200.000 og 300.000 spillere.

Frank Pearce, sjef for produktutvikling i Blizzard
Foto: Blizzard

- Visste noen av dere at spillet ville bli så populært, er det bare å sende en søknad om jobb til Blizzard Europe. De trenger dere, spøker Frank Pearce, sjef for produktutvikling i Blizzard Entertainment, på en pressekonferanse i Oslo denne uken.

Se NRKs intervju med Frank Pearce

Etterlengtet spill

Pearce er en av grunnleggerne av Blizzard, som står bak det populære spillet. Han har full oversikt over historien bak Warcraft-verdenen, og flyter over av fantastiske fortellinger og bakgrunnen til alle konflikter og relasjoner mens han viser fram den nye utvidelsen til en gruppe spesielt inviterte.

Utvidelsespakken The Burning Crusade har vært varslet og ventet på i nesten ett år. Nå er spillet så ferdig at de kan vise det fram for pressen, og det de viser fram er fengslende.

Hør en gamer fortelle hvordan han synes det er å prøve det nye spillet!

Landskapet er mer fantasipreget enn i den Warcraft-verdenen spillerne har beveget seg i til nå.

Der Azeroth i stor grad har vært basert på jordisk natur, med jungel, ørken, slettelandskap og kyststriper, er det nye kontinentet Outland inspirert av verdensrommet og utenomjordiske fantasilandskap.

Blir oppslukt av spillet

Blizzard viser fram The Burning Crusade i Oslo
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

WoW har fått mye oppmerksomhet for at mange ikke klarer å begrense spillingen . Noen har sluttet på skole og jobb, og lever mer i fantasiverdenen enn utenfor.

I Kina har myndighetene tvunget spillprodusentene av online rollespill til å sette sperrer i spillet som gjør spillfiguren svak hvis man spiller for lenge.

Etter tre timer får karakteren reduserte egenskaper, og fortsetter man å spille blir den satt ned til det laveste nivået. For å slippe denne straffen så må spillere ta en pause på minst fem timer. Men når Blizzard får velge, blir det ingen slike begrensninger.

- Vi har et system som gir foreldre muligheten til å begrense spillingen til barna sine. Men vi har ingen planer om å straffe folk som spiller lenge, utenfor Kina, sier Pearce til NRK Østlandssendingen.

Han sier at de oppfordrer alle spillerne til moderasjon, men at i likhet med andre underholdningsmedier kan folk velge å bruke så mye tid de vil på å spille.

Nok norske spillere

Blizzard har vært tilbakeholdne med å røpe detaljer om spillerne sine. Antall abonnenter vil de ikke spesifisere ut over de regionale sonene.

- Personlig vet jeg ikke hvor mange spillere vi har i Norge, men det er nok til at jeg reiste til Oslo for å møte dere i dag, sier Pearce til NRK Østlandssendingen.

På de engelskspråklige serverne der folk kan spille WoW er det etablert norske og skandinaviske grupper, og man treffer ofte på andre nordmenn i spillet.

Det er til og med arrangert 17. mai-tog og andre norske arrangementer i rollespillet.

Slik blir The Burning Crusade

En nattalv-modell i full størrelse
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Hør Frank Pearce fortelle detaljer om det nye spillet!

De viktigste endringene i det nye WoW-spillet er at spillfigurene kan stige til level 70, mot den tidligere grensen på 60.

De har laget to nye raser: blodalver på horde-siden og draenei på allianse-siden. Det kommer nye områder, nye oppdrag og nye våpen og rustninger.

I tillegg til de vanlige ridedyrene, som gjør det mulig å reise raskere rundt i spillet, kan man med Burning Crusade kan bruke flygende ridedyr, som griffin og wyvern.

Jewelcrafting blir introdusert som et nytt yrke, som gjør at man kan lage smykker og ringer, og juveler som kan oppgradere annet utstyr.

I det originale spillet er mange av de vanskeligste oppdragene utformet slik at man må være 40 spillere for å løse dem. Men de nye områdene blir bygget for enten 10 eller 25 spillere.

Blizzard endrer nesten hele honor-systemet. Poeng man samler ved å sloss mot andre spillere vil kunne byttes inn i spesielle våpen eller rustninger. 

- Kommer i år

Blizzard har ikke villet gi noen dato for når World of Warcraft: The Burning Crusade blir sendt ut til butikkene. På pressekonferansen ville ikke Frank Pearce være konkret.

- Vårt mål er å ha spillet ut i år. Presseavdelingen vil jeg skal si i vinter, men vi har sagt at det skal være ferdig i år. Men hvis vi ikke blir ferdige, vil vi ikke sende det ut. Det er verre for spillet å sende det ut når det ikke er fullført, enn å la folk vente, sier Pearce til NRK Østlandssendingen.