Rekordmange trosset regnet

Årets homoparade slo deltagrerrekord, til tross for øsende regn i hovedstaden. Hele 12 500 mennesker møtte opp for å gå i Pride parade 2013.

Skeive dager arrangeres hvert år i slutten av juni i Oslo.

Selve høydepunktet for mange er paraden, Oslo Pride parade, der hele 12 500 mennesker møtte opp i år. I tillegg stod flere tusen mennesker langs gaten, for å se på den fargerike paraden.

– Paraden i dag var den mest regnfulle paraden vi noen gang har hatt. Det øste ned. Men vi er veldig fornøyd med oppmøtet, sier parade-sjef Hallvard Øren.

Saken fortsetter under videoen

Årets homoparade satte deltagerrekord

Årets homoparade satte deltagerrekord

Kulturministeren i front

Paraden går sin "skjeve" gang. Folk oppfører seg fint og er i godt humør. De nærmer seg Rådhuskaia nå. Været får vi ikke gjort noe med.

Oslo-politiet på Twitter

Foran i paraden ledet kulturminister Hadia Tajik an, sammen med utviklingsminister Heikki Holmås, byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland og stasjonssjef, Janne Stømner, fra Oslo politidistrikt.

Kulturministeren syntes det var en ære å få gå fremst i paraden.

– Det har vært en kjempesteming, både i paraden, og blant de som møtte opp langs hele ruten. Det regnet jo ganske tungt, men det gikk ikke utover stemningen, sier kulturminister Hadia Tajik til NRK.

Hva tenker du om at det i år er deltagerrekord?

– Det sier noen om hvor viktig denne paraden er, og at det ikke bare er en feiring, men også en markering på den synligheten som trengs. Vi har kommet langt, men det er fortsatt mye som gjenstår med tanke på sosial aksept og hets av homofile og lesbiske.

Individets rett

Hele 51 organisasjoner og grupper var forhåndspåmeldte, og både LO, politiet, forsvaret sykepleierforbundet, Amnesty og Åpen kirkegruppe stilte med egne parade innslag.

Årets parade hadde tema; individets rett.

– Vi er glade det er så mange som ønsker å gå i tog, og vise hvor viktig det er med mangfold! Historien kom ikke av seg selv, og det gjør heller ikke fremtiden. Vi har kommet langt, men vi er ikke helt i mål enda, sier parade-sjefen.

Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik, utviklingsminister Heikki Holmås, byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland og stasjonssjef, Janne Stømner, fra Oslo politidistrikt.

Foto: Erik Engen / NRK