– Lenge siden vi har sett så lave drivstoffpriser

Mange bilister i Østfold kunne fylle opp tanken til en billig penge mandag morgen.

Sallem Shwan fyller diesel i Sarpsborg

Sallem Shwan var en av mange sarpinger som benyttet seg av muligheten til å fylle full tank mandag morgen.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– I dag er det billig, det er veldig bra! Jeg kan ikke huske sist det var så billig, men det må være minst tre, fire år siden, sier Sallem Shwan.

Han benyttet mandag muligheten til å fylle en full tank med diesel på Uno-X på Tunejordet i Sarpsborg. Der var diesel-prisen helt nede i 10,09 kroner literen.

Samme sted kostet en liter bensin 10,19 kroner.

Også andre steder i Sarpsborg har drivstoffprisene vært langt nede på 10-tallet mandag morgen. Både hos Shell Hafslund og YX på Kurland kostet bensin og diesel henholdsvis 10,79 og 10,99 kroner.

Bensinpriser hos YX i Sarpsborg.

Også hos YX i Sarpsborg kunne bilistene fylle opp tanken til en lavere pris enn vanlig. Der kostet en liter bensin 10,99 kroner, mens dieselen kostet 10,79 per liter.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

NRK har også fått tips om tilsvarende priser i Moss og Indre Østfold.

– Det er skarp konkurranse ganske mange steder i landet, men det er ingen tvil om at intensiteten er heftig ved Nedre Glomma. Det er mange aktører som vil tilby billig drivstoff, og det er noe kundene nyter godt av, sier daglig leder Jens Haugland i Uno-X til NRK.

Vil vi kunne se priser på under 10-tallet?

– Jeg skal ikke spekulere i fremtidens priser, men vi er ikke så langt unna nå, så får vi se hva som skjer i verden og ta det derfra, sier Haugland og legger til:

– Men så lave drivstoffpriser som det er nå over hele landet nå, det er det veldig lenge siden vi har sett.

Må 30 år tilbake for like lave priser

Den kraftige prisnedgangen på drivstoff i Østfold forsterkes trolig av sterk lokal konkurranse ettersom de veiledende prisene stort sett ligger på rundt 15 kroner fremdeles.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå må vi helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet for å finne veiledende priser som er så lave som det kundene i Østfold måtte betale for drivstoff mandag morgen.

I september 1993 kostet dieselen 3,33 kroner per liter, som justert for prisstigning tilsvarer 5,69 2020-kroner.

For bensin må vi helt tilbake til sommeren 1990, hvor bensinen kostet 5,37 for literen. I 2020-kroner tilsvarer det 9,97 kroner.

– Det er ingen tvil om at usikkerheten rundt om i verden påvirker prisen i mer uforutsigbart monn enn tidligere. Den situasjonen vi har nå gjør at forbrukeren ser et prisbilde som er lavere enn man har sett de siste årene, sier Haugland.

Folk fyller billig drivstoff på Uno-X på Tunejordet i Sarpsborg.

Bilistene sto i kø for å fylle tanken hos Uno-X på Tunejordet i Sarpsborg.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Store forskjeller

De lave drivstoffprisene nå kan forklares med en kombinasjon av lav innkjøpspris på råolje, folks endrede reisevaner og den lokale konkurransen.

– Prisene kan falle med flere kroner, så gjennomsnittlig pumpepris ligger godt under veiledende pris. Lokalt kan konkurransen være svært tøff enkelte steder, og gi svært lave priser, sa kommunikasjonssjef Knut Hansen i Circle K til NRK fredag.

Bare for et par dager siden var prisen for bensin og diesel en drøy krone høyere i Oslo-området enn østfoldingene kunne fylle for mandag morgen.

I Troms og Finnmark varierte prisene fra 12,50 til 15,50 kroner før helgen.