Hopp til innhold

Reiser fra Hviterussland for en liten dose Rybak

Slusene i Ørje har stort besøk langveisfra denne uken. Spelet om Haldenkanalens skaper Engebret Soot har en birolle med en spesielt populær artist: Alexander Rybak som Ole Bull.

Alexander Rybak i Soot-spelet

Alexander Rybaks rolle som Ole Bull i Soot-spelet skulle være fem minutter lang, men ble forlenget da han takket ja til jobben. – Mer valuta for pengene, sier Anneli Sollie.

Foto: Remi Drageset / NRK

Fairytale-effekten har langt fra gitt seg i Europa. Det viser overraskelsen Soot-spelets prosjektleder Anneli Sollie fikk seg, da hun sjekket hvor billettkjøperne kom fra.


Kanalbyggeren Engebret Soot blir hyllet med utsolgt spel i slusene.

Fra Engebret Soot-spelet.

– Man blir jo litt nysgjerrig, sier Sollie. Så når jeg sjekket med Billettservice, så jeg den ene utenlandske adressen etter den andre. Vi har folk fra Russland, mange fra Nederland, det kommer folk fra Tyskland og Danmark. Og en del fra Hviterussland, selvfølgelig.

«Fairytale»-effekten

Det er solgt ca. 400 billetter til utlendinger, men flere har kjøpt til flere forestillinger, sier Sollie.

– Jeg kjente igjen en del fjes fra både premieren og forestillingen i går. Tydeligvis vil de se Rybak flere ganger når de først er i Norge.

Alexander Rybak, med hviterussiske aner, vant som kjent en fullstendig overlegen Eurosong-finale for Norge i Moskva den 16. mai 2009. Det har ikke folk glemt, sier Sollie.

– Absolutt. De kommer med gaver til ham og greier.

– Jeg tror han syns det er veldig stas, fortsetter prosjektlederen.

Rybak var opprømt etter premiereforestillingen, og kommenterte at han hadde møtt utenlandske fans.

– Jeg skulle akkurat til å snakke tysk med noen tyske fans som kom hit fra Tyskland og Nederland, sa Rybak til NRK rett etter premieren.

– Det blir en flott uke, etter en perfekt start på spelet.

– Han har lenge drømt om å spille Ole Bull, fortsetter Sollie.

– Det var i utgangspunktet en liten scene i stykket, men da Rybak takket ja, så gjorde vi rollen lite grann større. Så de får oppleve litt mer en de fem minuttene han opprinnelig var med i stykket.

– Både de tilreisende og vi får mer valuta for pengene!

Stjernene trekker folk til slusene

Prosjektleder Anneli Sollie

– Flere av utlendingene har kjøpt billetter til flere forestillinger, sier prosjektlederen for Soot-spelet, Anneli Sollie.

Foto: Remi Drageset / NRK

3.180 billetter til Soot-spelet ble lagt ut, alt er for lengst utsolgt. Produsentene måtte sette opp en ekstra benk for de tilreisende i sluseamfiet. Og drøyt hver tiende av dem er altså der for å se Alexander Rybak. Men det er flere store navn på lista, både «skjærgårdsdoktoren» selv, Samuel Fröler, og ikke minst Dennis Storhøi i hovedrollen som Engebret Soot.

– Det kommer folk fra hele landet. Ikke minst kommer det slektninger av Soot selv. Engebret hadde mange barn, og slektninger kommer langveisfra for å se opphavet sitt, sier Sollie.

Skal skape en tradisjon

De som ikke får se spelet i år, får nye sjanser neste år, og også årene deretter, beroliger prosjektlederen.

– Vi har lansert dette som et årlig, historisk spel. Så vi må ta tre-fire år i slengen. så får vi se om vi klarer å skape en tradisjon.