Gro rehabiliterer løver

I 4 uker har Gro Saugerud fra Drammen vært i Zambia for å jobbe med å få løver tilbake til villmarken.

Gro Saugerud i Zambia

Gro Saugerud ble hele tiden jaktet på av løvene under sitt opphold i Zambia.

Foto: Privat

Det var en artikkel om løver i Afrika i et magasin som åpnet opp for reiselysten.

– Ja, det var ved en tilfeldighet at jeg kom over denne artikkelen, og jeg tenkte at dette har jeg veldig lyst til, forteller hun til NRK.no.

Derfor sendte Gro en mail, fikk svar, og 17. september dro hun. Melrose Farm ved Nakatindi Road i Mosi-Oa-Tunya National Park i Zambia var stedet Gro dro til.

– Der tar man inn løveunger og flasker dem opp fra de er tre uker gamle. Så skal man lære dem til å bli skikkelige løver ved at de skal leve så mye ute som mulig, sier hun.

Lærer løver å bli løver
Gro Saugerud i Zambia

– Det er ikke mye som minner om et farlig rovdyr her, sier Gro Saugerud

Foto: Privat

Neste fase for løvene kommer når de blir 18 måneder gamle. Da kommer de inn på et større inngjerdet området hvor det ikke er noen andre rovdyr. Der lærer løvene å jakte på egenhånd.

– Så blir løvene satt ut i et enda større området hvor det er andre rovdyr. Der må de klare seg som skikkelige løver.

Løveungene som blir født i dette stadiet blir tatt ut og satt i andre nasjonalparker i grupper på hanner og hunner, og da er målet om rehabilitering nådd.

– Dette arbeidet tar rundt 10 år per løve, men gjøres for å bevare arten, forteller Gro Saugerud.

Ble jaktet på

– De jaktet på oss hele tiden, og de løvene vi jobbet med var mellom 100 og 120 kilo, forteller Gro og ler.

Løvene går ned i en grøft, for så å stikke hodet opp for å se hvor byttet er. Om ørene stod rett fram betydde dette at Gro og de andre måtte være oppmerksomme. For da var det jakttid.

– Det tok 2 uker før jeg opplevde det, men en dag var det en løve som het Roma som vi så ville angripe. Da sa jeg til de to andre at nå kommer hun, og det tok bare to sekunder før hun kom som en kule, sier Saugerud.

Hva gjorde du da?

– Da var det bare å stå helt stille og se løven rett i øynene. Man må ikke gå bakover. Så må man si med sterk stemme at dette får du ikke lov til, ler hun.