Hopp til innhold
Kirkeristen i Oslo.
Foto: Bård Nafstad / NRK

Rehabilitering av Kirkeristen

Oppsummert

Kirkeristen har forfalt i mange år. En rapport fra desember 2020 har avdekket store rehabiliteringsbehov av den ikoniske basarbygningen ved Oslo domkirke.

  • Vil ha Kirkeristen inn i budsjett

    Høyre vil ha rehabiliteringen av Kirkeristen ved Domkirka inn i Oslo kommunes budsjetter med en gang.

    – Nå kan vi ikke nøle lenger. Dette er et veldig viktig landemerke i Oslo. Nå foreslår vi at i revidert budsjett før St. Hans, så setter vi av tre millioner kroner til prosjekteringen. Og så til høsten i 2023-budsjett så mener Høyre at vi bør sette av et stort beløp, si 100-200 millioner kroner som første leddet i opparbeidelsen av dette fantastiske bygget, sier leder for byutviklingsutvalget, James Stove Lorentzen (H).

    Men det er ikke behov for prosjektering nå, svarer kulturbyråd Omar Gamal fra Arbeiderpartiet. Han sier byrådet er i ferd med å kvalitetssikre rapporten om forfallet som kom for et drøyt år siden.

    – Det er nok ikke så enkelt som Høyre kanskje ønsker at det skal være. Man må huske på at bygget er i den tilstanden det er etter mange, mange år der man ikke har gjort noe med bygget. Nå har vi gått inn i bygget og sett på det og ønsker ikke å la det stå å forfalle, som mange tidligere byråd har gjort, sier kulturbyråd Omar Gamal.

    Les mer om rehabiliteringen av Kirkeristen.

    Kirkeristen sett fra Storgata i Oslo.
    Foto: Bård Nafstad / NRK
  • Vil ikke betale radon-erstatning

    Oslo kommune vil ikke betale erstatning til restaurantarbeidere, kunstnere eller kirkeansatte som har vært utsatt for altfor høye radon-nivåer i Kirkeristen gjennom mange år.

    Kulturetaten begrunner det med at det ikke er meldt om personskade og at radonkonsentrasjonene ofte har vært høyest på natta og i kjellerrom.

    I 2012 slo kommunens egne rapporter fast at den gjennomsnittlige radonkonsentrasjonen over ett helt år lå over «anbefalt grense i oppholdsrom» og også over grensen Statens strålevern har satt for å anbefale tiltak.

    Sju år seinere var radon-nivåene steget til det kommunen selv tildels kaller skyhøyt. I mellomtiden ble det ikke tatt nye målinger og ikke gjort utbedringer.

    Den radioaktive gassen radon er det viktigste årsaken til lungekreft, nest etter røyking.

    Kirkeristen sett fra Storgata i Oslo.
    Foto: Bård Nafstad / NRK