Regner med fulle hus på slusespill

Stor pågang etter billetter når Marker Teaterselskap på Ørje setter opp åtte forestillinger av "Slusespillet om Engebret Soot" i juni i år.

Nye sluser på Ørje

Engebret Soot (født 26. mai 1786, død 3. mars 1859) er kjent som 'Haldenkanalens far'. Han bygde sluser og kanaler for transport av båter og tømmer. Den 14. juni 1860 ble sluseanlegget ved Strømsfoss og Ørje (bildet) overlevert fra entreprenørene.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

- I år er det tredje gang vi setter opp "Slusespillet om Engebret Soot" , sier sekretær i Marker teaterselskap Tone Krog til NRK.

Selskapet har 170 medlemmer og 70 er aktive.

- Øvelsene har pågått siden nyttår, og mange av de som var med på de foregående spillene er med også denne gangen, sier Krog.

Se veteranbåtene og museet på Ørje:
Kanalmuseet på Ørje

Nye sluser på Ørje

Slusene på ørje er pusset opp i år, og ved siden av slusen er det på land bygget nye tribuner til slusespillets tredje oppføring.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

- Regner med fulle hus

Det skapes enorm aktivitet i og rundt Haldenvassdraget med slusespillet på Ørje.

Dette er Marker Teaterselskapets største satsning, både ressursmessig og økonomisk, noensinne.

Foruten de mange medvirkende strømmer folk til spillene på Ørje hvert år.

- Vi pleier å ha fulle hus, og denne gangen selger vi 200 billetter til hver av de åtte forestillingene, forteller billettansvarlig og kasserer i teaterselskapet Anette Jaavall.

Det er få billetter igjen til premieren den 18.juni, og også flere av de andre forestillingene begynner å bli utsolgt.

Endret manus


Marker Teaterselskap ble stiftet i 1975, og har siden vært en betydelig aktør på kulturfronten i Marker kommune.

De står bak en rekke teateroppsetninger og revyer, og av de tyngste oppsetningene er "Spillet om Engebret Soot", "Sluseflørt", "Den store barnedåpen" og "Fare Fare Krigsmann".

Det historiske teaterstykket om slusebyggeren Soot bygger på et noe omarbeidet manuskript av Ole- Karsten Andersen, som første gang ble fremført i 1986 og så i 1990.

I 2009 er manuskriptet noe endret, og regien er ved Anders Nilsson fra Østfold Teater.

- I år har vi ikke noen "proff" hovedrolleinnehaver som Engebret Soot, slik det har pleid å være, men de lokale skuespillerne er svært godt drillet, sier Tone Krog.

Nye sluser og tribuner

- Spillet foregår i år dels ved at vi i første del presenterer et vandringsspill, og i siste del holder til ved slusene, som er restaurert i år og der det i disse dager bygges nye tribuner for publikum, sier Anette Jaavall.

Premieren er 18. juni kl. 1900, og derfra og ut spilles det både på dag- og kveldstid i de kommende seks dagene.

19. juni til og med 21. juni er det forestillinger, og dobbelforestilling lørdag den 20. juni.

25. juni og 26. juni er det forestillinger og på siste forestillingsdag, den 28. juni, ankommer D/S Turisten og Kanalfesten Ørje.

Bytter porter i Ørje sluser

Dampskipet 'D/S Engebret Soot' er kalt opp etter slusebyggeren. I 1863 settes dampbåten Engebret Soot i rute mellom Skulerud og Holmgil brygge i Aspern. Dampskipet er det første skipet som ble bygget ved gamle Nylands Mekaniske Verksted, og trafikkerer nå Haldenvassdraget.

Foto: Pål Andersen

Les også:
Ber om slusehjelp fra departementet
Kommer ikke i vanlig trafikk i år
Ruster opp sluser til 20 millioner