Hopp til innhold

Regionreformens støttespillere nektet motstanderne å stemme for utsettelse

Høyre, Venstre og KrF nektet flertallet i fylkesnemnda å stemme over forslagene om å legge hele det politiske arbeidet med Viken fylke på is. – Surrealistisk, svarer Frp.

Skaar og Limi

Gjermund Skaar og SV stod i spissen for det opprinnelige forslaget om å legge arbeidet i Viken på vent. Han har støtte fra Vibeke Limi og Frp.

Foto: Gøril Furu / NRK

Da fellesnemnda møttes i dag, var et flertall av medlemmene klare til å stemme for å utsette arbeidet med å slå sammen Østfold, Akershus og Buskerud til Viken.

De ville vente til sammenslåingen blir behandlet en tredje gang på Stortinget til høsten, etter all uroen rundt sammenslåing av Troms og Finnmark.

Men det satte regjeringspartiene Høyre og Venstre, sammen med KrF, en stopper for.

– Jeg syntes vel hele prosessen her er merkelig, og man føler seg ganske så overkjørt. Men realiteten er der, og nå har dette blitt en realitet. Det må vi forholde oss til, Frps gruppeleder i Akershus, Vibeke Limi.

Mange forslag

I helgen ville Frp, SV, Sp og Arbeiderpartiet først legge arbeidet på vent frem til KrF hadde avklart om de ville sikre stortingsflertall for reformen nok en gang.

Kvelden før KrFs nestleder slo fast at partiet ikke har noen planer om å stanse sammenslåingen av Viken, endret Frp, Sp og SV forslaget til at arbeidet skulle stilles i bero «inntil de varslede representantforslag i Stortinget avklares.»

Arbeiderpartiet valgte på sin side å legge inn en kritikk av regjeringen i et eget forslag, men etter det NRK erfarer er det stor uenighet internt i Arbeiderpartiet.

Da partene endelig møttes i dag, valgte mindretallet å utsette behandlingen. For man trenger bare en tredel av stemmene for å nekte behandling av en sak som ikke står på sakskartet.

Viken

Den nye regionen skal etter planen se dagens lys i 2020 og inneholder Buskerud, Østfold og Akershus.

Foto: NRK

Vil utrede

Det var de 14 representantene fra Høyre, Venstre og KrF som stemte mot behandlingen.

– Det ble litt vanskelig da vi fikk så mange forskjellige forslag og mange endringer i forslagene de siste timene før møtet. Nå får vi alle forslagene og utredet til neste møte og vi kan forholde seg til det på bakgrunn av hvilke konsekvenser forslaget har, sier fellesnemndas leder Anette Solli (H).

Anette Solli

Anette Solli (H) var blant dem som satte foten ned for å utsette arbeidet med Viken.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi er svært bekymret for konsekvensene av forslagene om å legge prosessen på is, både for de 10.000 ansatte i de tre fylkene og for de tjenestene Viken skal levere til innbyggerne, sier Solveig Schytz, gruppeleder for Venstre i Akershus.

Utsettelsen kan dermed tidligst behandles når fellesnemnda møtes igjen 8. oktober – bare én uke før regjeringen har varslet at de nye fylkene skal få vide hvilke oppgaver de skal få etter regionreformen. I mellomtiden fortsetter arbeidet med sammenslåingen.

Politisk spill

Limi i Akershus Frp mener prosessen har blitt til et politisk spill.

– Det er litt surrealistisk. Det er med alvor man tar fatt i en vanskelig situasjon og en usikkerhet. Og så blir det et politisk spill ut av det og det passer meg veldig dårlig, sier Limi (Frp).

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot mener på sin side det er Frp og opposisjonspolitikerne som driver politisk spill.

Sandra Bruflot

Sandra Bruflot fra Høyre reagerer på det politiske spillet i Fellesnemnda for Viken.

Foto: Unge Høyre

– Det er litt absurd nesten at man får en sånn situasjon. Jeg trodde man hadde lagt omkampen bak seg og at man jobba for å få til Viken. Det er mange som spiller og mange som spiller litt høyt, sier Sandra Bruflot (H).