Refser foreldre etter demonstrasjon

Byråd refser både foreldre og arrangøren som sendte barna i front av Gaza-demonstrasjonen som utartet lørdag.

Demonstrasjon
Foto: Astri Husø / NRK

- Jeg er sjokkert over bildene av rødmalte unger som ble sendt foran som blodige maskoter - før det så ble kastet stein og fyrverkeri mot dem, sier Jøran Kallmyr (Frp). Han er byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo kommune. - Bedre ble det ikke av at voksne rundt ungene foret dem med slagord.

Det var under demonstrasjonstoget frem til den israelske ambassaden lørdag at barn fikk fronte toget. Ifølge arrangøren, Det islamske forbundet, var hensikten å sikre at demonstrasjonen skulle bli avviklet på en rolig og forsvarlig måte .

Skremt

- Det blir helt feil å bruke barn på denne måten, sier Kallmyr, som mener både arrangøren og foreldre burde tenkt seg mye bedre om før de sendte barn i demonstrasjonstoget.

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr

Foto: NRK

Han mener svært mange barn ble skremt og at dette var helt unødvendig.

- Det burde ikke skjedd. De voksne visste at demonstrasjonen kunne bli voldelig. Både foreldre og forbundet burde skjønt dette.

Demonstrasjonen startet rolig, selv om den så dramatisk ut. Barn i hvite kjortler oversprøytet med blodrød farge, voksne med bårer som forestilte lik - det var liten tvil om paralellen til tragedien på Gazastripen. Men på vei fra Stortinget mot den israelske ambassaden, ble stemningen stadig mer hissig, med krigerske slagord mot Israel.

I nærheten av ambassaden gikk et par hundre til dels maskerte personer - flest ungdommer - løs på toget, politiet og bygninger rundt, blant annet ved å skyte nyttårs-raketter.

En del av ungene havnet i skuddlinjen og måtte reddes unna av politiet.

(Artikkel fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_1_10_17_19_26_2013.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Demonstranter avfyrte store mengder fyrverkeri

Får hjelp

- Det viktige nå er at foreldrene gir ungene den omsorgen de trenger, sier Jøran Kallmyr. – De vil også få oppfølging på skolen. De som trenger det, vil få snakke med helsesøster og med psykolog om de trenger det.

Demonstrasjon i Oslo

Demonstrasjon utartet ved den israelske ambassaden

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Har foreldrene her sviktet i sin omsorg av barna? Hvor mye skal til før man griper inn overfor foreldrene?

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor grensen for omsorgssvikt går. Det må barnevernet vurdere, og de må eventuelt agere i forhold til det.

Han er glad for at politiet grep inn så raskt og hjalp ungene unna. – Men nå er det viktigste at foreldrene støtter dem, trøster dem og sørger for at de har det bra.

Ifølge Kallmyr er det ikke kommet inn bekymringsmeldinger i forhold til de yngste barna. Flere har derimot tatt kontakt i forhold ungdommene som deltok i volden mot demonstrasjonstoget.

Barnetog

Byråden er likevel svært positiv til at barn deltar i demonstrasjonstog.
- Det er flott og vakkert at unger får engasjere seg, gå i tog og kjemper for fred. Men da må man lage en egen demonstrasjon bare for dem så de ikke blir utsatt for slikt som de ble på lørdag.

Han sier man ikke kan blande ungene sammen med masse voksne i demonstrasjoner hvor det blir en stadig mer opphisset stemning.

- Arrangørene vurderte helt feil da de trodde unger forrest i toget ville stoppe aggresjonen.

Les alt om: Midtøsten-opptøyene i Oslo

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus