Hopp til innhold

Reddet narkoman fra gata

Lars Kristian Haga fikk hjelp fra uventet hold da han var narkoman og tigget penger for å få råd til et nytt skudd.

Lars Kristian Haga og Geir Gulliksen

Lars Kristian Haga og Geir Gulliksen har fått et helt spesielt vennskap. Haga er i dag helt rusfri, og det takker han Gulliksen for.

Foto: Privat

– Det er rart å være tilbake her, nesten fire år senere. Da sto jeg her og tigget om småpenger fra forbipasserende.

Lars Kristian Haga står utenfor et kjøpesenter i Drammen. Han er fint kledd og ingenting kan avsløre fortiden hans som tung narkoman.

For fire år siden var Haga avhengig av heroin, og det eneste han tenkte på var å skaffe penger til et nytt skudd. En dag kom en fremmed mann forbi og stoppet opp rett foran ham.

– Jeg så at han kom kjørende i en feit Porsche Cayenne, og jeg tenkte at her har vi en pengemann, sier Haga.

  • Hør hele historien til Haga i God Helg her:

– Virket oppriktig interessert

Men dette møtet skulle vise seg å bli mye viktigere enn penger. Mannen som stoppet opp var sprangrytter Geir Gulliksen.

– Jeg spurte om han kunne være så snill og gi meg noen småpenger. Han spurte hva jeg skulle ha dem til, og jeg var ærlig og sa at det var til stoff. Han var nysgjerrig, og virket oppriktig interessert i livet mitt.

Gulliksen begynte etter hvert å slå av en prat og kjøpe mat til Haga hver gang han gikk forbi.

– Jeg trener på senteret der, og han satt utenfor hver dag. Jeg snakker med alle, og etter hvert ble vi litt kjent. Jeg kjøpte mat og sjokolademelk og foret han litt, han var så tynn, forteller Gulliksen.

  • Hør hvorfor Gulliksen valgte å hjelpe Haga her:

Fristet med et bedre liv

Etter hvert som de ble bedre kjent begynte Gulliksen å spørre Haga om han ikke kunne tenke seg et annet liv.

–- Jeg forsto at hvis han skulle bli rusfri måtte han være motivert selv. Vi snakket mye om det, og jeg fortalte om alle mulighetene og hvordan han ville se verden uten dop.

– Han motiverte meg veldig og det endte med at jeg søkte om behandling på en avrusningsklinikk ved Tyrifjorden, sier Haga.

Da Gulliksen hørte dette lovet han at Haga skulle få jobb i stallen hans når han var ferdig med behandlingen.

– Den setningen brant seg fast. Jeg hadde en håpløs livssituasjon, men plutselig hadde jeg noe å gå til, og mulighet til en fremtid. Jeg valgte å stole på han, sier Haga.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Geir Gulliksen

Sprangrytter Geir Gulliksen synes det gir han mye å kunne hjelpe andre mennesker som har det vanskelig.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Klamret seg fast i håpet om jobb

Avrusningen ble tøff, og Haga måtte gå mange runder med seg selv for å ikke løpe ut av døren og sette et nytt skudd med heroin.

– Når det var på det verste klamret jeg meg fast i håpet om at det var en jobb på andre siden. Det gjorde at jeg kom meg gjennom behandlingen.

Etter fem måneder på avrusningsklinikken tok Haga mot til seg og ringte til den kjente sprangrytteren.

– Jeg var så nervøs for at han skulle si nei, da ville alt rast sammen. Men han sa bare at han hadde ventet på at jeg skulle ringe, og lurte på når jeg ville begynne å jobbe. Jeg jublet og danset bortover gangen, jeg ble så glad!

– Følte jeg betydde noe

Allerede dagen etter at behandlingsopplegget var over møtte Haga opp i stallen.

– Jeg måtte ha noe å gå til med en gang. I begynnelsen kjørte jeg møkk, men etter hvert ble det mer stell av hester og etter noen år ble jeg avdelingsleder i den ene stallen.

Lars Kristian Haga

Lars Kristian Haga vokste med ansvaret, og ble etterhvert avdelingsleder i den ene stallen.

Foto: Privat

I dag er Haga helt rusfri og bruker ingen former for medisiner. Han jobber nå som miljøarbeider på et senter for rusavhengige, men i dag er han tilbake i stallen der han fikk livet sitt tilbake.

– Det var utrolig givende å ha noe å gå til, det var helt essensielt at noen ventet på meg om morgenen. Jeg følte at jeg ble inkludert og betydde noe for andre.

Tatt inn i varmen

Geir Gulliksen husker godt den dagen da Haga kom inn i stallen for første gang.

– Når Lars kom hit var han veldig positiv. Han hadde ikke gjort fysisk arbeid på mange år, bare sittet sammenkrøpet. Det å jobbe i stall er fysisk tungt arbeid, så den første tiden var det mye svette, men skjønte at han bare måtte jobbe seg igjennom det.

Gulliksen så at Haga fant seg fort til rette på sin nye arbeidsplass.

– Han ble veldig fort kompis med dem som jobber her og ble tatt inn i varmen. Alle tror at eks-narkomane er dumme og sløve, men Lars er en ressurs. Han er oppegående og reflektert.

Evig takknemlig

Geir Gulliksen

Geir Gulliksen mener folk har for mange fordommer mot narkomne. Han angrer ikke et sekund på at han valgte å ansette Haga.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Geir Gulliksen angrer ikke et sekund på at han stoppet opp og snakket med Haga den dagen for fire år siden.

– De fleste går rett forbi, men for meg gir det glede å kunne hjelpe folk. Jeg har hatt det bra i livet, og det gir meg mye å kunne hjelpe andre. Jeg kan ikke redde hele verden, men kanskje noen få. Hvis alle tok seg av en eller to hver, ville verden sett annerledes ut.

Haga er evig takknemlig for at Gulliksen tok seg tid til å se ham.

– En ting er å gi småpenger, men en helt annen ting er å oppriktig bry seg om andre. Det var det Geir forsto. Han har hjulpet meg gjennom tunge tak etter avrusningen og jeg har blitt god venn med familien hans. Han har ledet meg til å bli et helt ordentlig menneske.