Hopp til innhold

Reddet havsule fra en smertefull død

På vei mot Søster på Hvaler kom nasjonalparkforvalteren over en havsule surret inn i garnrester. Fuglen ble berget opp i båten, og taurestene ble skåret bort.

Redder havsule fra døden

Nasjonalparkforvalter Monika Olsen klipper opp trådene som har surret seg rundt nebbet på havsulen utenfor Hvaler.

Foto: Haakon Braathu Haaverstad

Hendelsen fant sted i går formiddag. Haakon Braathu Haaverstad fanget det hele inn på film, og videoen er lagt ut på Youtube.

– Vi var på vei til Søster da vi så en fugl liggende i havet. Vi trodde først at den var død. Så så vi at den leet på hodet, men at den ikke fikk strukket seg ut. Den satt fast i egne vinger og hadde fått garn rundt nebbet, forklarer nasjonalparkforvalter Monika Olsen i Ytre Hvaler nasjonalpark.

De fikk plukket fuglen opp ved hjelp av en bøtte, og fikk den om bord i båten.

Se video av redningsaksjonen her:

Surret inn i tau og garn

– Den hadde tråder surret rundt nebb, vinger og bein. Det fikk vi bort, så den kunne svømme fritt og spise igjen.

– Var den i orden etterpå?

– Den så forkommen ut. Vi vet jo ikke hvor lenge den hadde ligget slik, og den lå jo temmelig forvridd. Først så den pjuskete ut. Vi fulgte med den, den løftet begge vingene og etter hvert så det ut til at den kom seg bra, sier Olsen.

Har lett for å surre seg inn

Havsulen har et langt, taggete nebb. Den har også en forkjærlighet for å bruke garnrester i reder.

– Havsulen har lett for å få hodet surret fast. Men her har den nok dykket etter fisk. Havsulen hekker jo ikke her på Hvaler. De kan stupdykke ned fra 40 meters høyde på jakt etter fisk, sier Olsen.

Hun legger til at havsulen observeres jevnlig på Hvaler, men ikke i stort antall.

– Vi har et betydelig problem med garnrester og gamle teiner som driver. Det hadde vært fint om folk hadde et bevisst forhold til dette, sier nasjonalparkforvalteren.

Forvalter av Ytre Hvaler nasjonalpark, Monika Olsen

Nasjonalparkforvalter Monika Olsen i Ytre Hvaler nasjonalpark kan fortelle at tauverk og garnrester er et betydelig problem.

Foto: Bjørn Ruud / NRK