Hopp til innhold

– Dette er veldig dramatisk

Lindis Hurum fra Hole har allerede reddet hundrevis av flyktninger i havsnød. Nå befinner hun seg på nok en redningstokt i Middelhavet.

Flyktninger fra Libya

DESPERATE: – Flyktningene er desperate så det første vi gjør er å roe de ned. Ellers kan det gå riktig ille, forteller Hurum.

Foto: Lindis Hurum

– Det er veldig intenst å jobbe med så store kontraster. Fra dramatiske redningsoperasjoner til enorm lettelse når flyktningene kommer om bord.

Det sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser. Hun er om bord på båten Bourbon Argos som befinner seg utenfor den italienske kysten.

– Båten synker før de ankommer land

Lindis Hurum

REAGERER PÅ DEBATTEN I NORGE: Lindis Hurum er forbanna over hvordan debatten rundt flyktningene foregår i Norge.

Foto: Privat

Lindis Hurum og resten av mannskapet er nå på vei ut i Middelhavet igjen, etter at de slapp av flere hundre mennesker i Italia for få timer siden.

– Vi speider etter båter med flyktninger hele tiden, men vi må nærmere Libya for å se de. Båtene er så dårlig at de antagelig har sunket før de er kommet så nærme den italienske kysten som vi er nå, sier hun.

Båten Hurum er om bord på har plass til 500 mennesker. Hvor mange hun har reddet så langt vet hun ikke.

– Dette er enkeltmennesker og vi kan ikke se på det som tall. Men vi har nok reddet flere hundre, sier hun.

Debatten stemmer ikke med virkeligheten

I Norge går debatten om vi skal ta imot flyktninger eller ikke. Hurum er klar i talen om hvordan hun ser debatten fra sitt ståsted.

– Jeg blir veldig forbanna og lei meg når jeg følger debatten hjemme. De blir omtalt som en flokk med lykkejegere og rotter som bare kan sendes tilbake. Det tar jeg stekt avstand fra, sier hun.

Flyktning-båt fra Libya

OVERFYLTE BÅTER: Flyktningene blir fraktet over i små båter som er overfylt. Mange av disse synker før de kommer til fastlandet.

Foto: Lindis Hurum

I Libya har de ikke noen fremtid og for mange er sjøveien eneste utvei. Hurum mener Norge bør ta imot flyktningene som kommer, og mener det er en veldig overforenkling av problemet å si at vi skal hjelpe flyktningene der de er.

– De er spredd over alt. Noen er i Middelhavet og flere har reist til andre Europeiske land. Vi må slutte å snakke om hvordan vi skal stoppe flyktningene fra å komme, men heller snakke om hvordan vi kan hjelpe dem, sier hun.

– Dette er deres eneste utvei
Flyktninger fra Libya

LEGER UTEN GRENSER: De kommer ofte over båter med mange hundre flyktninger.

Foto: Lindis Hurum

– Alle menneskene har unike og sterke historier. Felles er at alle forteller om frykt og flykt. Dette er deres eneste utvei, sier hun.

Flyktningene er helt utmattet når de kommer om bord. På skipet får de vann, mat og medisinsk tilsyn, noe som gjør at de kvikner til etter hvert.

– Noe av det fineste jeg har opplevd i min til i Leger uten grenser er alle historiene jeg er blitt fortalt av flyktningene, sier hun.