Redd for å bli hyttekommune

Hurum vil bygge 15 nye boligområder. Innbyggerne håper folk blir boende, og ikke bare tilbringer sommeren der.

Hurum

Hurum sin nye kommuneplan for de neste 12 årene er ute til høring.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Målet er å utvikle området langs Oslofjorden. Det kommer fram av Hurum sin nye kommuneplan for de neste 12 årene.

Hurum håper på å redusere strandsonen, i tillegg vil kommunen utvikle 15 nye områder til boligbygning, dersom planen blir godkjent.

Mange hytteeiere

I Holmsbu håper de at nye boliger kan bidra til flere innflyttere.

I dag er Holmsbu sterkt preget av sommertrafikken. Svært mange hytter ligger i området, men etter at boplikten ble opphevet i 2009 blir mange av boligene brukt som hytter, noe som skaper lite aktivitet om vinteren men massiv aktivitet om sommeren.

«Jeg håper av hele mitt hjerte at utbygging vil føre til flere fastboende»

Liv Aas, leder Holmsbu Vel

Nå håper innbyggerne at flere skal få øynene opp for tettstedet, også som boplass. Liv Aas er leder i Holmsbu Vel. Hun opplever problematikken på nært hold.

– Jeg håper av hele mitt hjerte at utbygging vil føre til at folk blir fastboende her. Det er trist fordi det er hus som det alltid har bodd fastboende i, men som nå bare brukes om sommeren. Det liker jeg dårlig.

Vil bygge femti boliger

Espen Ravnsborg er en av de som har søkt om å få bygge ut tomten sin. I et kupert terreng med utsikt over Drammensfjorden ønsker han å legge til rette for et mangfoldig lokalsamfunn.

Kart Hurum

Espen Ravnsborg viser hvor han vil bygge ut.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

– Hele planområdet er på rundt 140 mål. Dersom det skulle bli et boligområder er det plass til omtrent femti boliger, viser Ravnsborg på kartet.

Ravnsborg er klar på hvorfor Holmsbu er et bra sted å bo.

– Du har i grunnen nærhet til alt. Både til naturen og sjøen, i tillegg er det overkommelig distanse til Drammen og Oslo.

På tomta han håper å bygge opp, er Ravnsborg ønsker seg flere fastboende til Holmsbu.

– I utgangspunktet tenker vi å bygge det som fastboliger og satse på at det blir brukt som boliger. Målet er å få inn noen barnefamilier.

Han håper det vil holde liv i servicetilbudene som allerede finnes på Holmsbu, som butikken, skolen og barnehagen. Etterhvert er det kanskje mulig å få helse- og omsorgstilbud. Kommer det mange trenger Holmsbu utvikling og vekst i bygda.

Befolkningsvekst

Kart over Hurum

Ravnsborg håper å skape mer liv i bygda.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Og Ravnsborg støttes av statistisk sentralbyrå. De legger frem flere scenarioer for befolkningsveksten i Hurum, og i et av dem ser de for seg en vekst på 20% frem mot 2040, et tall som kan bli enda høyere med ny bro over fjorden.

Eiendomsmegler Tony-André Dahl opplever allerede veksten på boligmarkedet.

– Vi ser at det har vært lettere å omsette i år enn de siste årene. Og det er positivt.

Han opplever at omtrent halvparten av de som kjøper bolig kommer utenfra, men frykter ikke at boligene primært blir brukt som hytter.

– Det er enkelte strandeiendommer rundt omkring som kan være attraktive som feriehus, men stort sett ligger boligene i etablerte boligfelt og det er ikke aktuelt for de som søker etter å hytte å kjøpe slike boliger.

Kent Lippert Olsen sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet. Han stemte i 2009 for boplikten, men håper likevel flere boliger også vil tiltrekke seg flere fastboende.

– Det er bedre å bygge boliger og håpe at det blir fastboende enn at ingenting skjer. Noen av dem må en håpe at det kommer fastboende i.