Kongsberg-ordføreren er fly forbanna

– Det kom som lyn fra klar himmel og jeg blei forbanna, sier Vidar Lande om regjeringens utelatelse av Kongsberg i Buskerudbypakka.

Oslo S
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det var i formiddag regjeringen kunngjorde at Kongsberg blir stående utenfor bypakka i kollektivsamarbeidet Buskerudbyen. Buskerudbysamarbeidet består av ni partnere som skal legge planer og koordinere tiltak for hvordan befolkningsvekst og trafikkvekst kan møtes på best mulig måte.

– Helt ubegripelig

– Regjeringen mener at en eventuell bypakke for Buskerud skal begrense seg til tiltaket i det naturlige bybåndet som strekker seg mellom Lier og Hokksund, skriver samferdselsministeren i en pressemelding.

Vidar Lande, ordfører Kongsberg

– Jeg blei forbanna, sier Vidar Lande, ordfører i Kongsberg.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

– Sånn går det ikke an å gjøre. Vi har blitt invitert inn i Buskerudby-samarbeidet av Statens vegvesen og vi har lagt ned mye tid og ressurser gjennom flere år. Og så får vi ikke engang et varsel, det kommer bare ei pressemelding, og det er helt ubegripelig, sier Vidar Lande oppgitt.

Han var i dag vertskap for den årlige Industrikonferansen som i sin helhet var viet samferdsel og jernbane. Landes neste store mål er å få bygget ny jernbane mellom Kongsberg og Drammen.

Satser på Kongsberg

John-Ragner Aarset

John-Ragnar Aarseth sier regjeringen satser mer enn vanlig på Kongsberg.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

På talerstolen på Industrikonferansen stod statssekretær i samferdselsdepartementet John-Ragnar Aarseth. Han snakket om hvor fint det at det nå er klart for byggestart på ny E134 og at regjeringen gir grønt lys for planlegging av Kongsbergbanen, i første omgang mellom Drammen og Hokksund. Aarseth sa ikke et ord om at regjeringen tar Kongsberg ut av bypakka for Buskerud.

– Bare minutter etter at Aarseth hadde reist kom pressemeldingen om Buskerudbyen, klart han visste om dette, det er helt utilgivelig, sier Lande.

– Ja, jeg kunne sikkert ha nevnt det. Det som var viktig for meg var å framheve det som faktisk skal skje av satsing mot Kongsberg. Hovedbudskapet er at E134 blir bygd og vi går videre med planlegging av jernbanen, sier Aarseth.

– Sleipt av regjeringen

Vidar Lande mener det er sleipt av regjeringen å snakk om E134 samme åndedrag som Buskerudbyen.

– E134 har vi jobba med i femten år, det er byggestart nå og den har ingen ting med Buskerudbypakka å gjøre, sier Lande. Han kan likevel ikke sette fingeren direkte på hva Kongsberg har å tape på å bli stående utenfor.

Drammensordfører Tore Opdal Hansen er leder for det politiske styringsgruppa.

– Jeg synes selvfølgelig det er synd at man ikke tar med Kongsberg lenger, men samtidig går regjeringen mye lenger enn vi hadde turt å håpe på når det gjelder jernbane, med utbygging av to spor helt til Kongsberg, sier Opdal Hansen.