Hopp til innhold

Reagerer på slappe støykrav

Lokalsamfunnsutvalget på Gudeberg i Fredrikstad ber kommunen være mer pågående med tanke på støy fra Denofa.

Fredrik Ellefsen, lokalsamfunnsutvalget på Gudeberg

– Man blir slappere hvis man bare oppfyller støykravet, sier leder Fredrik Ellefsen i lokalsamfunnsutvalget på Gudeberg.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Bedriften på Øra, som lager soyamel og -olje, bryter dagens støykrav fra Miljødirektoratet, og bystyret i Fredrikstad mener at de bør få lov til dette i inntil tre år til.

– Vurderingen her har vært at det ikke er snakk om mer støy, og at det kan være rimelig å gi bedriften noe tid på å tilpasse seg støykravet som ligger der, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) til NRK.no.

– Skal være noe å strebe etter

Denofa-anlegget på Øra, Fredrikstad

Denofa har søkt Miljødirektoratet om å få lempet støykravene. Bystyret i Fredrikstad mener bedriften bør få dispensasjon i inntil tre år til.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Det liker lokalsamfunnsutvalget på Gudeberg – som er området rundt fabrikken – dårlig. De mener kommunen bør være mer pågående i sin anbefaling til Miljødirektoratet.

– Vi ønsker at det skal være noe å strebe etter, slik at kravene kanskje er høyere enn hva de akkurat klarer, sier leder Fredrik Ellefsen i lokalsamfunnsutvalget til NRK.no.

– Man blir slappere hvis man bare oppfyller kravet, og derfor bør kommune og stat sette krav som gjør at fokuset fra bedriften er høyt.

Det er Denofa selv som har søkt direktoratet om å få lempet støykravene, fordi de i dag har problemer med å overholde grensene som er satt.

Mener kommunen har tatt hensyn

I sin høringsuttalelse sier bystyret i Fredrikstad altså at de mener bedriften bør få dispensasjon i inntil tre år, men lokalsamfunnsutvalget på Gudeberg mener det hadde vært mer enn nok med ett.

Jon-Ivar Nygård

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård mener kommunen har tatt hensyn til folkehelsen i sin høringsuttalelse.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

– Målet vårt som beboere er å skape et godt bomiljø, og da bør støynivået være lavere, sier Ellefsen.

Kommunen sier videre i sin uttalelse at fravær av støy er en viktig faktor for god folkehelse. Ordfører Jon-Ivar Nygård mener de har tatt hensyn til dette i uttalelsen til Miljødirektoratet, som avgjør saken.

– Folkehelse er selvfølgelig en del av perspektivet. Her er det ikke snakk om å øke støyen, men at man har det støynivået som er per dato, sier han.